Najbolja veličina bicikla za dete

Odlučili ste da kupite detetu bicikl, ili mu date da vozi dostupan, koji su „prerasla“ deca rodbine i prijatelja. Jedno od prvih pitanja koja ćete, verovatno, sebi postaviti je da li je veličina prikladna uzrastu, visini i sposobnostima mališana.

Najosetljiviji period u vožnji bicikla je onaj kada dete uči da vozi bicikl “na dva točka”. Zanimljivo je, što mnogi ne znaju, da lakoća savladavanja ove veštine zavisi od veličine točkova više nego od veličine rama. Suviše mali ili suviše veliki točkovi za određeni uzrast i visinu deteta otežaće balansiranje i kontrolisanje bicikla.

Ukoliko kupujete bicikl, najbolje je da dete odvedete u prodavnicu i da tu procenite veličinu rama, kao i mogućnost podešavanja nosača sedišta i volana (guvernale).    

Kod odgovarajućeg bicikla dete treba da gornjim delom oba tabana (jastučastim ispupčenjem iza prstiju) u potpunosti dodiruje podlogu, kada sedi na sedištu.

Neophodno je i dovoljno prostora iznad horizontalne prečke koja spaja upravljač i sedište kad dete stoji.

Ispravan položaj na biciklu su ravne ruke na guvernali sa leđima blago oborenim unapred, kada se dete posmatra sa strane. Deca imaju tendenciju da voze u uspravnijem položaju, pa ako se preterano poviju ili istežu, ram im je možda preveliki.

Izmerite visinu deteta. Za prvi bicikl (visina 88 – 105 cm) biće potrebni pomoćni točkovi. Dete je obično mlađe od tri godine.

Na uzrastu od tri do pet godina (visina 98-112 cm) točkovi bi u prečniku trebalo da imaju 12 inča. Sledeća veličina – 14 inča, odgovara za dete od četiri do šest godina i visinu od 105 do 117 cm. Deca između pet i sedam godina sa visinom od 112-127 cm već bi mogla da voze bicikl sa točkovima prečnika 16 ili 18 inča. Posle šeste pa, okvirno, do devete godine, deca visoka 117-136 cm mogu da voze bicikl sa točkovima od 20 inča, a deca do 11. godine (visina 127-145 cm) i 24 inča.   

Točkovi na dečjim modelima od 26 inča odgovaraju uzrastu od 9 do 12 godina i visini imeđu 138 i 154 cm.   

Za decu posle 11. godine mogli biste da razmotrite kupovinu modela za odrasle.

Ako kupujete bicikl u specijalizovanoj prodavnici i imate mogućnost da dovedete dete, poslušajte i savet prodavca, koji obično na licu mesta može da izvrši potrebna podešavanja visine sedišta i upravljača.