Prolećno održavanje automobila

Pripremiti automobil za proleće i leto podjednako je važno kao pripremiti ga za zimu. Bezbednost putnika je, naravno, na prvom mestu, ali ne treba zanemariti ni vrednost koju vaš automobil gubi ako se nadovoljno dobro održava.

Proverite gume. Verovatno ste zimske već skinuli, ali ako koristite jedne za sve sezone potrebna im je ozbiljnija kontrola posle zime, posebno sitnih oštećenja i dubine šare.

Prekontrolišite brisače. Za letnje pljuskove biće vam potrebne dobre „metlice“, a u zimskim uslovima su stare verovatno dodatno izgubile funkciju pod uticajem snega, leda i niskih temperatura. Zamenite ih, posebno pre nego što krenete na duže putovanje.

Da li su sva ulja i tečnosti na nivou koji propisuje proizvođač? Neka od njih treba zameniti, ali i nivo je važan, pa dospite sve što vam treba.

Krajnje je vreme da automobil veoma detaljno operete odozdo, ako ste to odlagali. Eventualni zaostaci soli i sasušene prljavštine nalaze se na mestima koja su teže dostupna, pa treba stići i do njih.

Proverite kako rade kočnice, u servisu. Ukoliko ste automobil koristili mnogo tokom zime, kočnice su bile pod većim stresom.

Proverite kablove akumulatora, i pažljivo očistite kontakte da se ne stvara rđa. Ako je potrebno testirajte njegovu snagu kod automehaničara.

Guma je naročito neotporna na mrazeve, pa zamolite majstora da proveri sva creva na osetljivim mestima. Može vam se desiti da je neko oštećeno i da će da procuri kad se najmanje nadate.

Tu je, naravno, i klima. Zamena filtera kabine je jednostavan posao koji će vama i vašoj porodici obezbediti prijatan boravak u automobilu. Ovo je posebno važno za one koji pate od prolećnih alergija.