Čuvene mađarske banje

Teritorija Mađarske hiljadama godina poznata je po bogatim termomineralnim izvorima. Boravak u banjama jedno je od obeležja kulture i tradicije Mađara, a turisti iz čitavog sveta im se pridružuju u korišćenju banjske ponude za uživanje, oporavak i lečenje.

Mađarsku toplu mineralnu vodu otkrili su i koristili Rimljani već u prvom veku Nove ere, o čemu postoje materijalni dokazi u današnjoj prestonici, Budimpešti. Posle viševekovnog zatišja, kada banje koristi samo lokalno stanovništvo, procvat mađarskih banja događa se sa osvajačkim pohodima Turaka, u 16. i 17. veku. Osmanlije podižu turska kupatila baš u Budimpešti, duž obala Dunava, na mestima gde se rečna voda sjedinjuje sa pukotinama u tlu, što rezultira veoma visokom koncentracijom korisnih sastojaka u termalnim izvorima. Neke od banja iz tog vremena u upotrebi su i danas.

Mađarska ima razvijenu ponudu usluga u banjama – od različitih vrsta masaže i aromaterapije, do najsavremenijih tretmana za zdravlje i lepotu. Pa ipak, ko u banju stigne, najviše uživa u plivanju u otvorenim i zatvorenim bazenima, boravku u parnim kupatilima i saunama. Temperature izvora kreću se od 20 do čak 77 stepeni Celzijusa. U vodama u Budimpešti, na primer, hemijski su značajne količine kalcijuma, kao i tragovi magnezijum bikarbonata, sulfata, hlorida, joni fluorida, natrijuma.

Mađari koriste redovno svoje banje za susrete sa prijateljima, porodična okupljanja i relaksaciju… U uvek dobroj atmosferi uživaju i parovi svih uzrasta, deca, rekonvalescenti, članovi školskih i sportskih ekipa…

Ukoliko se nađete u Budimpešti, preporučujemo da posetite, kao reprezentativnog predstavnika, banju Gellert Spa do istoimenog hotela, koja je u upotrebi od 13. veka. Aktuelna verzija izgrađena je 1918. godine u Art nuvo stilu sa čuvenim pločicama korišćenim u arhitekturi.