Radni sto za dete

Nije svejedno gde će vaše dete učiti i raditi domaće zadatke. Ukoliko imate elementarne uslove i prostor, obezbedite mu radni sto, makar to bila samo veća daska fiksirana za zid.

Idealno bi, naravno, bilo, ako imate dovoljno novca i mogućnosti za kompletnu dečiju sobu, ali i sa skromnim sredstvima, uz dobru volju, može se uraditi mnogo.

Evo nekoliko saveta.

Radni sto za dete ne sme da bude suviše visok. U zavisnosti od toga da li na njega treba smestiti i kompjuter, odredite površinu, ali visina stola i stolice obavezno moraju da budu prilagođeni uzrastu, odnosno visini deteta.

Dete ne bi trebalo da bude ni smešteno u nekom uglu, sabijeno uz zid, odnosno, dok sedi ili se kreće pored stola treba da ima dovoljno prostora. Proverite rastojanje do ekrana, način na koji ruke leže na stolu dok se koristi tastatura…

Pravilan položaj tela preduslov je zdravog razvoja kostiju, muskulature, dobrog držanja, ali on pozitivno utiče i na učinak – učenje teško pada ako se dete za stolom zamara.

Neka dete samo izabere boju i estetske detalje na svom radnom stolu – ovaj komad nameštaja pripada njemu i trebalo bi da ga zavoli – tako će ga sa zadovoljstvom koristiti. Računajte na poster na zidu i poneku nalepnicu na samom stolu, na primer.

Obratite pažnju i na bezbednost – uklonite oštre ivice, uglove, metalne delove. I ostali nameštaj koji dete koristi za školske sveske i knjige, odeću, dečji krevet… treba da bude fino obrađen.

Radni sto treba da bude jednostavan i funkcionalan – dete će tako, između ostalog, steći naviku da rasprema sto i odlaže stvari na njihovo mesto posle upotrebe.

Sto i prostor pored njega treba da budu nedvosmisleno tretirani kao radni – tu nema mesta za igračke.

Još jedan savet: Izbegavajte skupe stolove. Dete treba da bude slobodno da crta, lepi i koristi školski pribor koji ponekad može da isprlja ili ošteti površinu.

1 Comment