Kad je želudac “nervozan”…

Sigurno vam se dogodilo bar jednom – mučnina, gubitak apetita ili pojačan apetit, nelagodnost i osećanje neobičnih pokreta u stomaku, bol…

Kao rešenje prijatelji su vam savetovali čajeve, dijetu, redovne a manje obroke, vežbe opuštanja,  tablete za smanjenje želudačne kiseline, nameštanje želuca… i bili su u pravu.

Šta, međutim, tačno podrazumeva poremećaj koji nazivamo “nervozan želudac”, a lekari ga nemaju u svom opisu patoloških stanja?

Narodna “dijagnoza” nervoze je samo donekle tačna. Emotivno stanje, strah, psihička patnja, produženi stres… zaista su uzroci koji mentalna stanja prenose na želudac, ali nisu jedini. Bolesti organa za varenje i organski uzroci često im se pridodaju, ili su samostalni povod za nervozu želuca. Veoma retko su to ozbiljna oboljenja, ali lekari bi svakako trebalo da ih imaju u vidu.

Simptomi nervoze želuca su brojni, od veoma blagih do onih koji osobu privremeno onesposobljavaju za svakodnevne aktivnosti.

Lagano kretanje – “leptirići u stomaku”, sigurno vam neće suviše smetati, a kad ste sami ni neobični zvukovi, o kojima govorimo kao o “krčanju creva”.

Osećaj stezanja i “čupanja”, kao i grčevi, već su neprijatniji.

Stanja nadutosti i nadimanja, uz prisustvo viška vazduha takođe su česta.

Probleme u želucu može da prati osećaj pojačane nervoze i anksioznosti, pa nije moguće tačno razgraničiti šta je uzrok, a šta posledica.

Može vas zahvatiti drhtavica, čak i tresenje celog tela, trzanje mišića

Česti simptomi su muka, gađenje, pečenje u želucu, preterana osetljivost na unošenje hrane, posle čega se simptomi pojačavaju.

Loše varenje i osećaj punog želuca već posle prvih zalogaja znakovi su koji se ne smeju zanemariti jer mogu da ukazuju na ozbiljnija stanja.

U težim slučajevima nervozu želuca prati povraćanje, nervoza creva i bešike uz učestalo pražnjenje, ili opstipacija.

Važno je reći i da je “nervozan želudac” stanje kojem su neki ljudi skloniji od drugih. Ono ih prati tokom čitavog života, a događa se i suprotno. Ponekad je “nervoza” želuca izolovani, pojedinačni odgovor na sasvim konkretan stres.