Da li je kič prihvatljiv u enterijeru

Kič u bilo kojoj oblasti znači nedostatak stila i dobrog “ukusa”. Pod njim podrazumevamo organizaciju i rešenja koja oduzimaju vrednosti čak i stvarima koje ih imaju. Estetika je upitna, a odeća, prostor, dekorativni predmeti i sve ostalo obično su preterano ukrašeni, i u pokušaju da se prikažu kao dopadljivi izgledaju “jeftino”.

Interesantno je da kič u enterijeru, ipak, ima pristalice. 

U svetu danas preovladava mišljenje da čovek treba da organizuje svoj lični prostor onako kako želi, a ne onako kako žele drugi. Ako ste emotivno vezani za plastične suvenire, figurice od gipsa, goblene sa motivima diznijevih junaka u bogatim zlatnim ramovima… okružite se njima i uživajte, uz nekoliko saveta. 

Kič predmeti mogu da znače nostalgiju, ali i ironiju, humor i namerno poigravanje. U svakom slučaju pojedini od njih, izloženi na adekvatan način, mogu biti veoma zanimljivi.

Neki za vas važan predmet dodaje lični pečat prostoru i neka bude tu. Oko njega se možda može ispričati i životna priča, podeliti sećanja sa prijateljima i familijom, podsetiti na značajan događaj.

Kič predmet živih boja može da da akcenat nekom zapostavljenom uglu i da ga osveži. Važno je da on ne definiše ceo vaš prostor. Možete koristiti kič tepih u neutralnoj prostoriji, kič stolicu u klasičnoj sobi ili kič tapetu u običnoj prostoriji.

Sa predmetima koje izlažete postupajte pažljivo. Oni ne bi trebalo da budu oštećeni i lepo ih je reparirati. Takođe, uvek moraju biti dobro očišeni ako izlažete stvar iz prošlosti koja ima tragove upotrebe i neodržavanja. 

Retro predmeti uklapaju se u retro stil, ako ste ga izabrali, ali je uvek bolje praviti kombinacije i ne preterivati. Prostor ne treba da ostavlja utisak haotičnog i neprijatnog.

Postavite kič predmete tamo gde se mogu videti, ali tako da ne dominiraju prostorom. Na primer, možete da koristite ukrašeni sat na komodi, malu vazu na stočiću za kafu ili šareni jastuk na sofi.

Nemojte koristiti kič predmete koji su uvredljivi ili neprijatni za goste. Upotrebite ih sa pažnjom i poštovanjem prema sebi i drugima.

Ako imate minimalistički moderan nameštaj, kič predmete u potpunosti izbacite. Eksperimentisanje sa njima može da obezvredi sve što ste uložili u dizajn enterijera.  

Comments are closed.