Osvežite prostor dizajnom jednog zida

Nije baš lako kako se čini – za dizajn jednog zida potreban je zid neopterećen nameštajem, što je u velikom broju stanova retkost. Zato se najpre potrudite da zid koji želite da izdvojite oslobodite suvišnih stvari i ostavite samo one koje će se u vašu ideju uklopiti.

Možda je najbolje da to planirate u trpezariji, odnosno prostoru pored stola. Trpezarijski sto je obično postavljen dalje od ormana i komoda, odnosno vrata koja se otvaraju, a dovoljno je nizak da dozvoli da se dizajn jednog zida vidi. Iznad stola se nalazi luster ili druga rasveta, što je još jedna prednost – vaš novi zid će osvetljenjem dobiti na značaju.

Trpezariju smo izneli kao predlog, a vi možete zid dekorisati u bilo kojoj prostoriji, u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti. 

Za akcentovanje jednog zida obično se preporučuju tapete, za koje je izbor veoma veliki. Najjednostavniji i najjeftiniji način je, ipak, krečenje zida u neobičnu boju, ili sa dodavanjem teksture, a sve u skladu sa nameštajem i drugim elementima enterijera.

Geometrijski elementi u uzorku šare, ako ste se opredelili za tapet, treba da budu suptilni, kao i cvetni. Moguće je i iskombinovati dve vrste tapeta sa neutralnom šarom, ili dve nijanse boje ako zid krečite. 

Ukoliko se na zidu nalaze otvorene police, one bi trebalo da budu u skladu sa stilom zida i bez suvišnih predmeta.

Za moderan nameštaj u obzir može da dođe i crn zid, na koji bi onda, obavezno, trebalo postaviti slike ili fotografije.   

Jedan zid možete naglasiti tako što ćete na celu površinu postaviti police sa gustim zelenilom, najbolje puzavicama.

Zid može da bude i zid-biblioteka, sa knjigama od poda do plafona. Ili, u zavisnosti od uzrasta i afiniteta članova domaćinstva, tabla za crtanje kredom, pisanje, ostavljanje poruka. Na zid se može simetrično postaviti više tabli, za svaku osobu po jedna.    

Pazite, ipak, da ne preterate. Suviše akcentovan zid može da opterećuje doživljaj harmonije u prostoru, i da se umesto prijatnog ambijenta pretvori u njegovu suprotnost.

Comments are closed.