Mladi promovišu greni šik

Jedan trend sa delimičnim retro karakteristikama polako ali sigurno privlači pažnju. Ima sasvim novo ime – greni šik (granny chic), i odnosi se na upotrebu, u odevanju, dizajnu i enterijeru, predmeta koji asociraju na stil naših baka. 

Zanimljivo je da su pristalice greni šika uglavnom mladi, koji su zaboravljene a udobne i praktične stvari počeli da uvode u svoj život. Rukom rađene čipke, heklane i pletene bluze, džemperi i šalovi više nisu retkost na ulicama, kao ni kaputi klasičnog kroja, jednobojna kožna obuća, karirane suknje dužine do ispod kolena… 

U enterijeru, greni šik donosi nekoliko “povrataka”, čija je svrha stvaranje osećaja toplote porodičnog doma. Izbor mora da bude pažljiv i suptilan, tako da opravdava epitet “šik”.  

Tapete na zidovima, posebno diskretne cvetne, sasvim su dovoljne da stan dobije tradicionalni ambijent. Vratili su se i reljefni ukrasi na zidove i tavanice. 

Izbor tkanina veoma je važan. Ukrasni jastuci sa vezom ili bogatim naborima, prekrivači, lepršave zavese, tapacirung sa cvetovima, karirani dezeni… savršeno odražavaju greni šik. 

Cvetovi su, inače, široko zastupljeni, bilo da su lagani i pastelni, ili oni slični evropskom nasleđu u dekoraciji, starom nekoliko vekova. Naravno da ne treba preterivati. Ako su zavese cvetne bolje je da zidovi budu jednobojni, ukoliko se u jednom uglu nalaze porcelanske vaze sa cvetovima, drugi ukrasi sličnog motiva treba da izostanu.   

Greni šik boje nisu jake i teške – dominiraju bela i svetle nijanse plave, ružičaste i zelene.

Nameštaj sa zaobljenim ivicama je dobro rešenje i dozvoljeno je kombinovati ga sa postojećim, ravnih linija. Površine nameštaja nisu više prazne i na njima se obavezno nalazi ponešto korisno ili ukrasno. 

Velikim jastucima ćete najlakše postići željeni efekat, i obezbediti udobnost. Ako ste pristalica ovog stila potražite u porodičnim “arhivama” odbačene predmete i one sačuvane isključivo zbog nostalgije. Pokušajte da sami nešto sašijete, ispletete, isheklate, izvezete…       

Greni šik neki nazivaju i anti-stil, pošto se odnosi na predmete koji nisu u skladu sa preovladavajućim trendovima. Pripadnici novih generacija, međutim, upravo pokazuju da žele da ostanu lični i ne poštuju bilo šta što im se nameće.

Comments are closed.