Da li je stolu potreban stolnjak

Kraj dvadesetog i početak 21. veka u naše dnevne sobe uneo je malu, ali značajnu promenu – sa stolova su uklonjeni stolnjaci. Ovaj predmet pokućstva počeo je da se tretira kao nepotreban, zastareo, obeležje lošeg ukusa i kiča.

Vlasnici stanova su se, vremenom, opredeljivali za druge opcije. Površinu stolova štitili su manjim ili većim podmetačima i podlogama za čaše, dečije igračke, likovne poduhvate školaraca…

Bilo bi idealno kada bi stolovi i klub stočići imali isključivo funkciju kojoj su namenjeni, ali u većini domaćinstava nije tako. Sto u dnevnoj sobi najistaknutiji je primer, pa se ponovo postavlja pitanje – da li je na njemu potrebno svakodnevno imati neki stolnjak? I kakav stolnjak treba da bude?

Obavezno je da stolnjak bude lak za održavanje. To znači da se može prati sa drugim sličnim predmetima u mašini za pranje veša, da ga je jednostavno ispeglati.

Važno je i da je tkanina prijatna pod rukom, što znači da stolnjak mora biti napravljen od prirodnih materijala.

Osim praktične, stolnjak ima i estetsku funkciju. Ovaj komad tekstila najčešće nije skup i može jednostavno promeniti atmosferu u prostoriji. Boje, oblici, veličine, teksture… ako se uklope sa nameštajem, tepisima, zavesama… svaka na svoj način ulepšaće ambijent.

Poslednjih godina popularni su raneri – uske stolnjak-trake koje se postavljaju na sredinu stola i delimično padaju sa obe strane, kao i mini-stolnjaci. Jednobojni stolnjaci traženiji su od šarenih, mada manji komad sa originalnim printom može da bude interesantan. Bogate rese na grubo tkanom lanenom stolnjaku takođe su zanimljiv detalj.

Ukoliko vam je stolnjak potreban a ne dopada vam se izgled stola sa njim, odaberite neki manjih dimenzija i na njega postavite neobičan predmet koji će privući pažnju.

Važi i obrnuto – ako imate oštećen, stari ili jeftin sto, stolnjak može da ga učini privlačnim.

Izbor stolnjaka zavisi od potreba i želja korisnika prostora. Ne odričite se ličnog osećaja prijatnosti i opuštenosti uz omiljeni heklani ili vezeni stolnjak samo zato što većina misli da je on kič. Ako ne želite bilo kakav pokrivač na stolu, postavite prozirnu podlogu od savremenih plastičnih materijala, koji su trajni i laki za održavanje.

Comments are closed.