Kako smanjiti kondenzaciju u kupatilu

Normalno je da u kupatilu postoji povećana kondenzacija, ali u nekim slučajevima voda se bukvalno cedi sa vodokotlića, armatura, pločica, peškiri se uopšte ne suše, plafon i ogledala se „znoje“… Kako problem bar donekle umanjiti?

Potrebno je naglasiti, da količina kondenzacije zavisi od toga kako kupatilo grejete i kako ga provetravate. Postoje bolje i lošije opcije, od kojih na neke uslove ne možete da utičete, ali da vidimo najpre kako nastaje kondenzacija.

Kondenzacija je proces pretvaranja vodene pare u tečnost. To se događa kada topao vlažan vazduh dođe u kontakt sa hladnim površinama, a kupatilo je puno upravo takvog vazduha, i takvih površina. Kontakt je nemoguće izbeći, pa nemojte biti obeshrabreni činjenicom da ni kondenzaciju ne možete potpuno ukloniti.

Idealno bi bilo da omogućite da topao i vlažan vazduh ode napolje, kroz prozor. Zatvorite vrata prema stanu i otvorite prozor na kupatilu, ako ga imate. Ukoliko nemate prozor, obavezno ugradite kvalitetan, jak i funkcionalan ventilator u otvor za ventilaciju. Držite ga uključenog najmanje 15 minuta posle tuširanja.

Prebrišite starim velikim peškirom sve površine posle tuširanja. Možete da upotrebite i brisač za stakla sa gumom. Iako vam u tom trenutku verovatno, ne odgovara da se bavite kupatilom, poželjno je da uklonite bar neke količine vlage, koja je pogodno tlo za razvoj bakterija i gljivica.

Ukoliko planirate adaptaciju kupatila, raspitajte se o zameni pločica nekim od novih materijala koji sprečavaju razvoj bakterija. Plafon možete prekrečiti bojama koje imaju slične osobine. Veoma je jednostavno i brzo to izvesti u svakom kupatilu.

Posebnim bojama protiv buđi tretiraju se već zahvaćene površine, ili se primenjuju u cilju preventive. Potrebno je samo pratiti sve detalje uputstva, pošto je neophodan izvestan period bez vlage pre nego što se boja u potpunosti stvdne i formira film.

Postavite u kupatilu apsorber vlage. On skuplja vlagu i pretvara je u vodu. Na tržištu se apsorberi nalaze u različitim oblicima i veličinama, od kojih većina ima povoljne cene.

Nemojte koristiti vrelu vodu kad to nije neophodno. Nekoliko stepeni hladnija voda smanjiće stvaranje vodene pare i kondenzaciju.

Toplo kupatilo povećava temperaturu hladnih površina i smanjuje kondenzaciju. Sušač za peškire i podno grejanje odličan su izbor za kupatila.

Buđ u kupatilu predstavlja medicinski i estetski problem, a vlažne podne pločice opaznost od klizanja i pada. Potrudite se, zato, da tuširanje i umivanje u kupatilu predstavljaju relaksaciju i uživanje za sve članove porodice.

Comments are closed.