Potencijalni rizici kuvanja na plin

Kuvanje na plin kod nekih ljudi izaziva nelagodnost.Otvoren plamen kao da predstavlja stalni rizik od nezgode ili povrede, a curenje nevidljivog gasa u zatvorenom prostoru asocira na trovanje. Da li je zaista tako i koji su preduslovi zdravog korišćenja plinskih uređaja?

Proces gorenja, činjenica je, oslobađa u vazduh mikročestice, koje kod pluća deteta mogu da izazovu astmu. Izvesna istraživanja tvrde da je u Sjedinjenim Američkim Državama 13% astmi kod dece izazvano korišćenjem plina. Na produkte sagorevanja plina osetljivi su i drugi članovi domaćinstva, posebno starije osobe i osobe koje već imaju respiratorne probleme. Pored ugljen-monoksida i azot-dioksida, korišćenje gasa u domaćinstvu emituje benzen, za koji je dokazano da je kancerogen.

Dobro provetravanje osnovni je preduslov da se zagađenje smanji, ali ono je često daleko od neophodnog. Kuhinje su ponekad bez prozora, a kuhinjski aspiratori problematičnih karakteristika. Neki aspiratori omogućavaju recirkulaciju vazduha, drugi nemaju dovoljnu snagu, a obično nisu ni idealno održavani, pa ne vrše funkciju u potpunosti. U pojedinim domaćinstvima aspirator se ne koristi prilikom svakog kuvanja nego samo kada se sprema jelo sa jakim mirisima. Na ovom mestu vredi napomenuti da i bez plina mikročestice od prženja, pečenja, kuvanja, kontaminiraju vazduh, pa se provetravanje i aspirator preporučuju u svakom slučaju.

Ako ne želite da se odreknete kuvanja na plin, dobro rešenje za čistiji vazduh su i prečišćivači vazduha sa HEPA filterom.

Za veću bezbednost preporučuje se ugradnja detektora ugljen-monoksida.

Za razliku od plinskih kotlova za centralno grejanje i peći na plin, za koje se naglašava da moraju biti ventilirani napolje, kod šporeta ne postoje jasni standardi, ni upozorenja. Na korisnicima je da se informišu, i odluče.

Veći deo sveta došao je u situaciju da gas nije jeftin koliko je nekada bio. Šporeti na plin danas ne moraju biti najekonomičnije rešenje. Savremeni električni šporeti sa indukcionim pločama efikasniji su, čistiji i zdraviji.

Comments are closed.