Da li je vašem psu potrebna odeća

Prodaja odeće za kućne ljubimce, uglavnom pse, poprimila je obeležje isplativog biznisa. Deca, ali i odrasli, žele da svoje pse utople, da ih ulepšaju i kreativno doteraju za neku posebnu priliku. Pas u džemperu, jakni, kabanici… zaista može da izgleda dražesno, izmami osmeh i popravi raspoloženje ali, da li su krznenim životinjama potrebni ovakvi odevni predmeti?

Veterinari imaju odgovor na navedeno pitanje.

Najpre, pratite ponašanje vašeg psa i on će vam pokazati šta želi. Ukoliko se opire oblačenju ili je nervozan, uplašen, ne insistirajte.

Logično je i da će u hladnim zimskim danima kaputić biti potreban psu koji ima osetljivu kožu, tanko i retko krzno.

Osetljivost na hladnoću zavisi od rase, godina, veličine, zdravstvenog stanja psa… Konsultujte literaturu, internet ili veterinara.

Posle šišanja nekim rasama će dobro doći utopljavanje.

Rase koje imaju krzno spremno za hladne predele imaće više štete nego koristi od pregrevanja.

Imajte u vidu spoljnju temperaturu i dužinu boravka na otvorenom.

Ako je vaš pas anksiozan, a rasa to dozvoljava, kaputić sa mekom postavom daće mu potreban osećaj “ušuškanosti” i sigurnosti. Na tržištu se nalaze čak i proizvodi za ove namene, koji, kako tvrde prodavci, stimulišu određene tačke na telu intenzivnije i stvaraju utisak zagrljaja.  

Ukoliko pas pati od alergija na koži izazvanih spoljašnjim uticajima, koje dovode do svraba, možda bi nešto od prikladne odeće bilo rešenje.

Primenljivo je i suprotno – ako idete sa psom u posetu kod nekoga za koga znate da ima alergiju na pseću dlaku, možete da ga obučete.

Odeća za pse treba da bude u odgovarajućoj veličini – da ne steže, ali i da ne bude preterano široka.

Ako želite da obučete psa, dakle, razmotrite prethodne savete.

Zapamtite da je odeća za pse namenjena isključivo za upotrebu na otvorenom, u strogo ograničenom vremenskom periodu. Čim potreba prođe, ili se pas vrati u stan, skinite mu kaputić pošto veoma brzo dolazi do pregrevanja.    

Ukoliko za vašeg psa nije preporučljiva odeća, dekorišite povodac, ogrlicu, mesto u stanu gde najčešće boravi… i to će biti sasvim dovoljno za promenu raspoloženja.