Podsetnik za štednju u kući

Štednja nam je svima u ovim složenim vremenima potrebna. Ponekad naizgled mali troškovi, koji se gomilaju u dugom vremenskom periodu, nanesu više štete kućnom budžetu od većih, očiglednih i neizbežnih izdataka.

Uštede u stanu ili kući sadrže često paradoks koji nas zbunjuje – potrebno je investirati u nešto što će nam doneti uštede, i zbog toga odustajemo u startu, nespremni da čujemo dokaze koji idu u prilog kupovini.

Najočigledniji primer je kupovina takozvanih “štedljivih” sijalica, koje imaju nekoliko puta veću cenu od klasičnih, ali već posle par meseci korišćenja “isplate sebe” i počnu da zarađuju, odnosno štede novac za naše domaćinstvo.

Primer su i aparati za domaćinstvo sa oznakama energetske štedljivosti. Cena je, često, neznatno veća a uštede, iako ih obično nećemo meriti u stanu, sigurno postoje.  

Evo još nekoliko sličnih ideja, pa razmislite.

Koliko, na primer, trošite baterije? Ako ih kupujete često, nabavite one koje možete da punite.

Osvetljenje ispred ulaznih vrata i u dvorištu, ukoliko stanujete u kući, može da bude sa senzorima koji pale svetlo kad detektuju kretanje. Ovakve sijalice praktične su i za stepeništa, podrume, i druge pomoćne prostorije u kojima boravimo privremeno.

Za dvorište možete nabaviti i solarne lampe, koje se preko dana pune sunčevom svetlošću, a noću osvetljavaju prostor.

Termostati postaju sve pametniji, pa ako želite da uključite grejanje pre nego što sa posla stignete kući, izaberite termostat koji možete programirati po svojoj volji. Svaki nepotreban sat grejanja dodatni je trošak u kućnom budžetu koji se može izbeći.

Preispitajte svoje navike. Da li bacate voće i povrće koje propadne usled dugog stajanja? Postoje različite vrste kesa i sistema za vakumiranje, koji će vam pomoći da sačuvate svežinu namirnica. Ušteda vremena i novca može da bude, na ovaj način, i u smanjenju broja odlazaka u nabavku, posebno ako za to koristite automobil.

U savremenim stanovima arhitekte se opredeljuju za što više otvorenog prostora, pa su zajedno predsoblje, trpezarija, dnevna soba, kuhinja. Koliko bi vam smanjilo troškove grejanja ili hlađenja ako biste postavili klizna vrata između? Ona mogu da budu i od stakla, a ugrađeno stručno gotovo savršeno dihtuju.

Voda, smeće, struja… Svaki komunalni trošak vredan je kreativnog napora i novih ideja za uštedu. Na vama je da primenite ono što vašem domaćinstvu najviše odgovara.