Da li se isplati kupovina stana u Grčkoj

Novinske vesti ponekad iznenade – čini se, prema nekim tekstovima, da se više isplati kupiti stan u Solunu nego u Beogradu.

Sama pomisao na kupovinu stana u inostranstvu, međutim, kod prosečnog građanina Srbije izaziva strah, čak i ako ima dovoljno novca za investiranje. Prvo što pada na pamet su zakoni i propisi, prenos novca i advokati, prevodioci i sudski tumači, osiguravajuće agencije… i tako sve do kalkulacija koliko to zaista košta, može li se zaraditi od izdavanja, šta ako se politički i ekonomski uslovi u Grčkoj promene…

Potrebno je, sigurno, isplanirati sve unapred i snabdeti se brojnim informacija. Neke od njih su, ipak, zajedničke svim kupovinama, i poznate su unapred.

Izdavanje nekretnine u Grčkoj je moguće, i isplati se, više nego u Srbiji. Najveća zarada ostvaruje se izdavanjem “na dan”, odnosno na kraći vremenski period, za šta je potrebno veće lično angažovanje. Stan se može dati i nekoj od agencija da ga izdaju, ali one će uzeti svoj deo zarade. Ukoliko letujete u Grčkoj, uzmite u obzir kao uštedu i da vas smeštaj ubuduće neće koštati – odvojićete par nedelja u sezoni ili, još bolje, u vansezoni, u kojima ćete stan koristiti vi.

Pored turističkih centara nižeg cenovnog ranga, gde se i nekretnina može kupiti za manje novca, dobro se može unovčiti vlasništvo stana u Solunu. Ciljna grupa su studenti, koji uzimaju stan na dva semestra, a iz njega izlaze pre početka leta, kad ga je moguće koristiti ili izdati turistima.

Najveći problem vezan za prikrivene troškove su dugovanja bivših vlasnika za struju i komunalije. Ona se prenose na novog vlasnika sa kupoprodajnim ugovorom, pa je potrebno dobiti tačne i detaljne informacije po ovom pitanju.

Troškovi prenosa koje plaća kupac variraju i zavise od više činilaca – potrebno je dobiti podatke za konkretnu nekretninu, bez uopštavanja procentnih iznosa.

Važno je reći i da vlasništvo ne znači trajnu boravišnu dozvolu – samo ukoliko kupite stan skuplji od 250 hiljada evra možete podneti zahtev za boravak na period od pet godina.

Najbolji način za otklanjanje svih nedoumica vezanih za proces kupoprodaje stana u Grčkoj je angažovanje neke od specijalizovanig grčkih agencija. Potrebno je proveriti njen rejting, preporuke i iskustva korisnika, i krenuti bezbedno u planiranje od prvog koraka, bez “lutanja”.