Najzdraviji narod su Španci

Šta je to što čini jedan narod zdravim, i da li je iznenađenje podatak da danas, u 2019. godini, prvo mesto među najzdavijim nacijama zauzima Španija?

Kad se saberu podaci Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije, dobija se upravo to – na listi od 169 nacija Španci su dospeli na vrh. Uzeto je u obzir mnogo faktora – od očekivane dužine životnog veka do gojaznosti kao faktora rizika, od kvaliteta vazduha i upotrebe cigareta do pristupa čistoj vodi.

Španci su za samo godinu dana postigli nagli skok (sa šestog mesta na prvo) jer višegodišnje težnje ka zdravim navikama počinju da daju rezultate. Italija je, tako, sada druga (bila je prva), slede Island, Japan, Švajcarska. Ukoliko se pogleda sam vrh jasno je da zdravlje nacije ide zajedno sa bogatstvom – ovo podupire i podatak da su na dnu siromašne zemlje podsaharske Afrike, Jemen, Avganistan, Haiti…

Postoje, međutim, i izuzeci. Sjedinjene Američke Države su tek na 35. mestu, čemu su doprineli podaci o broju samoubistava i smrti usled bolesti zavisnosti, dok je čak pet pozicija ispred – Kuba. Kuba je mnogo siromašnija, ali ima snažan javni sistem zdravstvene zaštite, sa dugom tradicijom preventive.

Hrana je veoma značajan faktor zdravlja, saglasni su stručnjaci. Mediteranska ishrana u Španiji i Italiji bogata povrćem, voćem, ribom, zdravim žitaricama i koštunjavim voćem, uz dodatak maslinovog ulja, ima ogromne koristi za čitav organizam, posebno za kardiovaskularni sistem. Slično je i sa skandinavskim i dalekoistočnim načinom ishrane.

Nacije čiji stanovnici imaju naviku da vežbaju takođe su u prednosti, pre svega zbog broja gojaznih koji je u stalnom opadanju.

Pominje se i oslobađanje od dnevnog stresa uz pomoć pauze – u slučaju čuvene španske sieste…

U ovakvim istraživanjima uvek se pitamo gde je Srbija. Za sada, u prvoj trećini tabele, odnosno na 55. mestu, što je, za razliku od prošlogodišnjeg 57. blagi napredak. Od bivših jugoslovenskih republika odmah ispod nas je, na 56. poziciji Makedonija, dok su ostale zemlje bolje – Bosna i Hercegovina je 42. Crna Gora 41. Hrvatska 31. Slovenija 24.