Da li se vinil vratio

Vinil je kao materijal za oblaganje podova neko vreme bio potpuno zanemaren. Smatralo se da je jeftin, dostojan isključivo mesta gde se privremeno boravi. U kućama i stanovima jedina poželjna opcija postale su drvne i keramičke obloge, koje se fiksiraju tako da traju generacijama.

Vinil se, međutim, vratio. I dalje je jeftin, veoma lako se postavlja, i malo manje lako skida. Sa razvojem tehnologija postao je lepši, kvalitetniji. Dizajniran je u mnoštvu dezena. Za neke od njih se teško može zaključiti da je u pitanju samo vinil.

Vinil se na našem tržištu nalazi u obliku rolni i ploča. Spada u grupu elastičnih podnih obloga, među kojima se nalaze i linoleum i pluta. Održavanje je jednostavno, vinil je vodootporan i traje dugo. Osećaj pod nogama, dok hodate, je prijatan, pošto se podloga veoma malo ugiba.

Vinil ploče, posebno one kvalitetnije, imaju brojne prednosti, osim već navedenog.

Vinil možete lako iseći i postaviti precizno po uglovima i na nepravilnim linijama spojeva.

Tamo gde drvo ne može da se smesti, kao ispod vrata, na primer, vinil zbog niskog profila može da se postavi.

Na mestima gde bi drvo počelo da propada zbog toplote i vlage, a gde je koplikovano postaviti keramičke pločice, razmislite o vinilu.

Kvalitetne vinil ploče su otporne na sitne ogebotine koje nastaju dugim korišćenjem, ili kao posledica života sa kućnim ljubimcima. One gotovo da ne upijaju mirise.

I ako ste pomislili da je baš sve idealno, evo problema.

Vinil menja boju na suncu i pod ticajem UV zrakova.

Ukoliko nešto dovoljno oštro i teško probije gornji sloj, površina će biti oštećena i neće moći da se popravi. Jednu ploču nećete moći da zamenite, a da ne oštetite susedne.

I najvažnije – vinil je plastični materijal koji nije ekološki poželjan. Dobro se upoznajte sa specifikacijom proizvođača. Visokokvalitetni vinil mora da ima sve informacije o količini štetnih isparenja koja emituje. Ova isparenja mogu da utiču na zdravlje, posebno kod osetljivih grupa. Ona nisu ekskluzivno vezana za vinil, nalaze se i u mnogim drugim proizvodima u stanu, ali sigurno nije dobra ideja da sve podove obložite najjeftinijim vinilom.

Comments are closed.