Koliko traju solarni paneli

U skladu sa novim propisima, građani Srbije će ubuduće moći brže, jednostavnije i jeftinije da nabave i koriste solarne panele.

Koliko je ovaj način snabdevanja domaćinstva električnom energijom isplativ zavisi od više činilaca, a jedno od pitanja koje često postavljaju budući vlasnici odnosi se na trajnost samih panela. Informacije su različite i kreću se u vremenskom opsegu od 25 do čak 50 godina, što nije mala razlika.

Odnos prema solarnim panelima sličan je kao prema kućnim aparatima, elektronskim uređajima, automobilima. Neki ih menjaju čim se pojavi nov model boljih performansi ili primete smanjenu efikasnost, dok drugi dozvoljavaju da traju dokle god su u funkciji.

Generalno, degradacija iznosi oko 0.5% godišnje, što znači da će za oko 20 godina panel izgubiti oko 10% svojih početnih kapaciteta.

Paneli su podložni i različitim uticajima koji im mogu „skratiti život“. To su, pre svega, tip modula, klimatski faktori, sistem postavljanja…

Najpoznatiji proizvođaći kao Panasonic i LG, na primer, uvode različite nivoe zaštite svojih panela od nekoliko uobičajenih elektronskih pojava koje povećavaju stepen degradacije.

Panelima ne prijaju suviše visoke temperature, pa će kupci morati da se pozabave karakteristikama i detaljnim uputstvima koje daju proizvođači. Tu su, zatim, temperaturne razlike koje izazivaju minijaturna, a kasnije sve veće oštećenja materijala. Jak vetar, takođe, može da izazove istezanje materijala i štetu, kao i sneg, i njegovo nepažljivo skidanje. Dekolorizacija i delaminacija mogu da budu prouzrokovane klimatskim uticajima i da smanje efikasnost panela brže nego što se očekuje.

Odgovarajući sistem instalacije može da pomogne da se dejstvo vremenskih uticaja umanji. Veoma je važno da ih postavlja ovlašćeno lice koje dobro poznaje tip panela i upozorenja koja daje proizvođač.

Konkretan termin za zamenu panela, odnosno podatak o njihovoj trajnosti, dakle, ne postoji. Vlasnik će obično u skladu sa gubljenjem njihove efikasnosti i svojim planovima za budućnost odlučiti kada je vreme da ih zameni.