Da li ste čuli za L’Oreal UV Sense

CES 2018, najveći sajam elektronike na kojem se predstavljaju noviteti u oblasti uređaja namenjenih fizičkim licima, održan je početkom ove godine, tradicionalno, u Las Vegasu. Neki od uređaja već su u upotrebi širom sveta, a ekspanzija drugih se tek očekuje.

Skrećemo vam pažnju na gedžet čije vreme sigurno dolazi – L’Oreal UV Sense.

Kompanija L’Oreal se pojavila prvi put na CES-u sa inovativnim i praktičnim rešenjem – senzorom koji registruje količinu UV zračenja i obaveštava vas o tome putem aplikacije za smart telefone.

Cilj je zaštita kože od štetnog uticaja sunca koje, ukoliko je UV nivo visok, dovodi do prevremenog starenja kože, nepravilne pigmentacije i brojnih drugih oštećenja, sve do najozbiljnijeg – povećanog rizika za nastanak raka kože.

Novost L’Oreal UV Sense mini-gedžeta je njegov izgled i veličina – manji je od nokta i dizajniran je kao komad nakita tako da se može postaviti bilo gde. L’Oreal UV Sense može da bude, po želji, gotovo potpuno nevidljiv ili vidljiv kao lep detalj.

Tehnološka novina koja je u osnovi je odgovorna za svojstva UV senzora – ovo je prvi uređaj bez baterije, pa je tako i bilo moguće da njegova debljina bude samo 2mm, a prečnik 9mm.

L’Oreal UV Sense se može postaviti na nokat, okvir od naočara, ranac… odnosno bilo koji deo tela, odeće ili asesoara izložen suncu. Pošto se može lepljenjem, skidanjem i ponovnim lepljenjem premeštati sa mesta na mesto, broj kombinacija je neograničen.

Aplikacija koja je razvijena uz L’Oreal UV Sense dostupna je i za iOS i za Android operativne sisteme. Ona preko NFC protokola komunicira sa senzorom, prikazujući iznose i savete vezane za izlaganje suncu. Aplikacija nudi i mape, pa tako, na primer, možete ako ako hodate ili džogirate jednom trasom izabrati drugu koja je više u senci kada je UV zračenje visoko.

Najavljeno je da će tokom ove godine L’Oreal UV Sense biti distribuiran samo dermatološkim ordinacijama, preko kojih se može nabaviti, a od 2019. će se naći u najširoj prodaji, pretpostavlja se po masimalnoj ceni od 40 dolara.

Foto: YouTube screenshot / CNET