Da li su police za knjige prevaziđene

Police sa knjigama nekada su bile obavezne u enterijeru, kao potvrda stila vlasnika.

Sa štampanim izdanjima se sve ređe družimo, prostora u našim stanovima je sve manje, pa često razmišljamo da li su nam knjige na policama uopšte potrebne.

Ako se pitaju dizajneri, one treba da ostanu tu gde jesu, ali pod određenim uslovima.

Police treba, pre svega, da budu od kvalitetnog materijala i same po sebi lepe. Razmislite o policama od punog drveta, metala, o polici sa detaljima od bakra.

Potrebno je da se police uklope u vaš stil života, navike, stil drugih komada nameštaja. Razmislite koliko knjiga želite da izložite. Ukoliko nemate vredna ili zanimljiva izdanja, možda je bolje da prostor i novac prepustite nečem drugom.

Police sa knjigama moraju da budu uredne i redovno održavane, čak i ako negujete opušten i pomalo nemaran način života.

Postojeću policu sa knjigama treba s vremena na vreme detaljno obrisati, ukloniti knjige kojima tu više nije mesto. Kao detalj možete dodati nešto drugo – dragu uspomenu, suvenir sa putovanja i slično. Ni to, međutim, ne bi trebalo da stoji na polici dugo ako zaista za vas nema posebnu vrednost.

Analizirajte boje omota knjiga i drugih stvari koje se nalaze na polici. Slaganem istih boja u nizu ili njihovim grupisanjem možete postići interesantan efekat.

Detalji iz prirode ili neka biljka na polici za knjige oplemeniće je ako je napravljena od jeftinih materijala, pa razmislite o time. Ne pakujte policu do vrha i duž čitave površine. Prazan prostor pruža lep vizuelni efekat.

Ako tek planirate da kupite policu, razmislite da vam majstor napravi nešto po vašem nacrtu, zaista unikatno. A ukoliko želite da staru policu osvežite, ofarbajte je sami, na kreativan način. Možete upotrebiti i isečene detalje samolepivih tapeta, ili dekupaž.

Polica za knjiga treba da bude tu ako je vlasnik stana zaista želi i ako mu je potrebna. Ukoliko je ne želite, jednostavno je izbacite, a knjige koje vam nisu potrebne poklonite nekome kome jesu, na primer lokalnoj biblioteci.

Comments are closed.