Dubinsko čišćenje tepiha

Tepih je izložen svakodnevnom prljanju i eventualnim oštećenjima, posebno ako se u domaćinstvu nalaze deca, nemoćne osobe, kućni ljubimci, ili ako imate redovno veliki broj poseta.

Često usisavanje, momentalno otklanjanje mrlja i povremeno davanje tepiha na čišćenje profesionalcima, rešenja su koja obično primenjujemo, ali je dobro znati i nekoliko metoda pomoću kojih tepih možete dubinski očistiti sami.

Čišćenje destilovanim belim sirćetom (alkoholnim sirćetom) je jedan od načina. Prvo morate usisati tepih što je i u svim drugim metodama obavezno. U bočicu sa raspršivačem sipajte jednu količinu sirćeta i tri puta toliko hladne vode. Testirajte prethodno u nekom malom uglu kako će rastvor da utiče na boje – ne bi trebalo da ih promeni.

Dobro naprskajte jednu površinu, na primer jedan kvadratni metar, ali tepih ne treba da bude ni preterano vlažan. Proveravajte i površinu ispod, posebno ako je to parket. Zaštitite ga da ne bude ovlažen.

Neka rastvor na tepihu ostane pet minuta, a zatim ga potirite mikrofiber krpom. Spremite punu kofu čiste vode u kojoj ćete ispirati krpu. Ostavite da se površina osuši pored otvorenog prozora, ili uključite ventilator.

Tepih možete očistiti i sa sodom bikarbonom i solju. Ova dva sastojka ćete pomešati u istim količinama. So treba da bude ona koju koristimo u ishrani.

Bočicu sa raspršivačem napunite hladnom vodom, lagano pospite sodu bikarbonu po tepihu i poprskajte vodom. Ponovo, tepih treba da bude dobro navlažen, ali ne „pun vode“. Oštrom četkom povlačite u jednom pravcu preko površine kako bi soda i so prodrli dublje, a zatim pod uglom od 90 stepeni. Starim peškirima dobro pokupite sve sa površine. Deo sode i soli će ostati, pa posle sušenja treba ponovo potpuno suv tepih usisati.

Ako imate paročistač za podove, napravite pomenutu mešavinu bikarbone sode i soli, pospite po tepihu, i umesto prskanjem hladnom vodom, ovlažite paročistačem. Možete koristiti i paročistač odeće, koji ćete povlačiti na određenom rastojanju iznad tepiha, dok se tepih ne ovlaži. Zatim ponovite postupak sa četkanjem, skidanjem sadržaja sa površine, sušenjem i usisavanjem.

Comments are closed.