Dekorišite stan jesenjim lišćem

Novogodišnja jelka u stanu stvara posebnu atmosferu, a vi ste “na korak” od mogućnosti da i jesen postane prepoznatljivo i lepo godišnje doba u vašem dnevnom okruženju.

Lišćem jesenjih boja možete ukrasiti predsoblje, kuhinju, dnevnu sobu, čak i kupatilo, pošto mu za opstanak nije potrebna svetlost kao drugim biljkama. Nemojte, naravno, preterivati. Uređenje stambenog prostora može biti zabavno ali se moraju poštovati određena pravila.

Lišće treba izbegavati ako neki član porodice pati od alergijskih reakcija. Upravo iz ovih razloga, bolje mesto za aranžmane je predsoblje nego spavaća soba. U krajnjem slučaju, možete nabaviti i veštačku dekoraciju u bojama jeseni, pa je pomešajte sa po nekim listom ili grančicom iz prirode.   

Lep suv list možete kombinovati i sa prethodno osušenim cvetovima, i sve postaviti između dva komada stakla.

Kontrasti u visinama grančica i listova u vazi imaće interesantan efekat.

Suvo lišće bolje seluje u “vazdušastim”, “razbarušenim” aranžmanima. Ne sabijajte listove jedan uz drugi, kako bi im se lepo videle boje i struktura.

Zanimljivo može da izgleda i aranžman od samo jedne vrste listova, približno iste boje i veličine.

Jesenji aranžman možete kombinovati sa kamenjem, ili koristite originalnu posudu za aranžman. Na primer, obojenu staru šerpu u nekom uglu kuhinje.   

Sve će lepo izgledati i u staklenoj vazi. Alternativa može da bude tegla, koju, čak, možete prekriti komadom platna i zavezati kanapom…     

Koristite, ako je potrebno, lepak, za različite ukrasne kombinacije. Dozvoljeno je i eksperimentisanje sa flomasterima, markerima i drugim bojama – možda želite da lišće bude vaš umetnički rad, pre nego slika prirode u jesen.

Listove možete pojedinačno fiksirati na konac i okačiti na zid, prozor, ram ogledala…

Ukrasne tikvice i slične biljke mogu se naći u oktobru i na našim pijacama, pa i njih možete kombinovati sa lišćem, kao i bosiljak, lavandu i drugo lekovito bilje.  

Ako koristite veštačku jesenju dekoraciju, napunite staklenu vazu vodom, da bi delovalo prirodnije.