Kako izabrati radnu stolicu

Podsećamo vas, ovom prilikom, na temu o kojoj smo pisali pre dve godine – radni sto za dete, i prilažemo dodatak – kako izabrati radnu stolicu.

Pre nego što krenete u kupovinu radne stolice, bilo da je ona za dete osnovnoškolskog, srednjoškolskog uzrasta, za studenta ili odraslu osobu, dobro razmislite šta je to što vam je potrebno. U prodavnicama se nalaze stolice lepog dizajna, koje možda nemaju sve neophodne karakteristike i one druge, naizgled neugledne, a ergonomski idealne.

Dobra stolica treba da ima potporu za donji deo leđa. Obično se naslon može podešavati baš na ovom mestu da bi prianjanje bilo idealno.

Prodavac vam može saopštiti da stolica ima više od deset načina na koji se podešava, ali treba znati koje osobine ili podešavanja su najvažniji – pored onih za leđa, tu su visina i širina naslona, ugao između sedišta i naslona, širina i visina naslona za ruke. Ako se nešto od ovoga ne podešava, morate pronaći stolicu čije fiksne karakteristike odgovaraju osobi koja će je koristiti. Stopala bi trebalo slobodno da leže na podu. Dobro je da nasloni za ruke ne budu predaleko, oni služe da se u pauzama ruke mogu u prirodnom položaju relaksirati. Nasloni za ruke bi trebalo da budu u visini stola.  

Proverite kvalitet točkova i baze sa točkovima – bilo bi idealno da se stolica lako kreće po podlozi koja se nalazi kod vas na podu.

Materijal na kojem će osoba sedeti je veoma važan. U našim prodavnicama, međutim, izbor nije veliki. Sintetički materijali dovode do pregrevanja tela, a tapacirung treba da bude dovoljno dobar da se ne oseća tvrda podloga. Memorijska pena je dobar izbor.

Zapamtite – dugotrajno sedenje na neudobnoj stolici može da dovede do skeletno-mišićnih deformiteta različitih delova tela. Oni se teško ispravljaju i ponekad ostaju kao trajni problem. Uticaju lošeg položaja za radnim stolom najviše su izložena deca, čije se kosti i mišići još uvek formiraju.