Dizajn nereda u uređenju stana

Zvuči potpuno kontradiktorno, ali u dizajnu enterijera stambenog prostora postoji i pravac koji se zove – dizajn nereda.

Nered je nameran, sasvim specifičan i preporučuje se samo u jednoj prostoriji.

Osnovni princip ove neobične vrste uređenja je da stvari koje su u neredu moraju da imaju značenje. Ne radi se, dakle, o ostavljanju bilo čega na otvorenom, na stolovima, policama, zidovima. Pristalice nereda najčešće u prostoru izlažu zbirke sličnih predmeta, koji im bude sećanja, izmamljuju osmehe, pozivaju na interakciju. Najrazličitije kolekcije pomažu vlasnicima, ali i gostima, da se oslobode stresa i opuste daleko od dnevnih obaveza i problema.

Vrsta predmeta koji dominiraju u dizajnu nereda obično su knjige, suveniri sa putovanja, porodične fotografije, umetničke slike, dečji crteži, kolekcije gramofonskih ploča, ukrasa od keramike… Cilj je da se sa predmetima ostvari najpre emotivna veza, a tek potom estetska. I upravo zbog estetike, predmeti su ne bilo kako, nego na što dopadljiviji način poređani i složeni. U svemu, nered treba da bude ogledalo ličnosti i interesovanja vlasnika.

A šta ako je članova domaćinstva više i svako želi da prikaže svoje preferencije?

Tek onda nastaje pravi nered, koga je neophodno kontrolisati. Upravo kreativnost i sposobnost da se sve uklopi čini prostoriju šarmantnom.

Dizajn nereda ne treba mešati sa maksimalizmom. Maksimalizam podrazumeva odstupanje od uobičajenog dizajna potenciranjem izvesnih stvari, ali ne nužno i kvantitet. Kod nereda je, međutim, količina izloženog bitna.

Dizajn nereda ne treba poistovećivati ni sa takozvanim dizajnom kolibe. U uređenju prostorija slično tradicionalnim seoskim kućama dominiraju etno elementi. I ovde se može izložiti mnogo toga, kao što su drveni i metalni predmeti za domaćinstvo iz ranijih epoha, ručni radovi, grubi tkani prekrivači… ali oni nemaju lično značenje. Dizajn nereda duboko se vezuje za iskustva osobe koja u stanu živi.

Kad jednom napravite nered u svom stanu, sa lakoćom ćete dodavati elemente. Više vam se neće dogoditi da neku dragu sitnicu bacite, ili propustite nešto da kupite na putovanju samo zato što ne znate gde ćete te predmete da smestite.

Comments are closed.