Povratak korenima u vašem domaćinstvu

Iza naziva „povratak korenima“ u značenju o kojem govorimo stoji filozofija jednostavnog života, sa sve više pristalica, posebno među mladima. Povratak korenima povećava samopouzdanje, umiruje i stvara osećaj da čovek svoju sudbinu uzima u svoje ruke.

U svakom domaćinstvu moguće je započeti bar deo novina, i slediti ih trajno ukoliko zaključite da vam odgovaraju. Zato počnite odmah.

Kako da budete dovoljni sebi, odnosno da vaše domaćinstvo manje zavisi od ekonomsko-političkih turbulencija kojima smo izloženi?

Tako što ćete stvari koje su vam potrebne napraviti, popraviti, određene veštine naučiti. Neki to mogu da urade u manjoj meri, drugi u nešto većoj, ali izvesne aktivnosti svakako možete uvesti u rutinu.

Na primer, možete mesiti s vremena na vreme hleb, onoliko često koliko vam okolnosti dozvoljavaju.

Ako imate mogućnosti za gajenje voća i povrća, pa i živine, pokušajte. Ne samo što ćete biti zadovoljni plodovima – uzgajanje će vas dovesti u harmoniju sa prirodom i približiti životnim ciklusima u kojima se nalazi i čovek.

Naučite da sami sašijete i ispletete sve za sebe, decu, domaćinstvo, da zakrpite pocepano. To je izvodljivo i odlična je vežba koncentracije, usporavanja životnog tempa i vladanja svojim vremenom. Pojedine pristalice vraćanja korenima upoređuju ručne radove sa meditacijom, a proces krpljenja sa spajanjem rascepa u sopstvenom životu.

Ne zanemarujte učenje u odraslom dobu. Uvek postoje veštine koje se mogu savladati, a uspeh donosi mnogo pozitivnih emocija i samopouzdanja. Život u poznim godinama na nov način biva ispunjen smislom, a sve zajedno poboljšava odnos prema samom sebi i odnose sa drugima.

Osobe svih uzrasta, takođe, suočavaju se sa svojim ograničenjima, i uče kako da neka od njih savladaju, a druga prihvate. Da li ćete biti dobri u radovima u bašti zavisi od fizičke snage, na primer, a uspeh u ukrašavanju odevnih predmeta vezom zavisi od oštrine vida.

Budite bez predrasuda – navedene aktivnosti vraćanja korenima preporučuju se za oba pola. Upravo praksa će demantovati opšteprihvaćena ubeđenja da su žene bolje u šivenju i kuvanju, a muškarci u popravci obuće ili farbanju ograde.

Comments are closed.