Rustičan stil u enterijeru

Naziv rustičan često se upotrebljava bez poznavanja tačnog značenja ovog termina, pa se ponekad javljaju i greške. Zato objašnjavamo šta podrazumeva pridev rustičan, kada se koristi u dizajnu enterijera.

Rustičan stil, ili rustikalan stil, što bi, možda, bilo pravilnije, podrazumeva naglasak na organskim materijalima i prirodnim elementima, ali ga ne treba mešati sa stilovima uobičajenim u kućama brvnarama, ni sa stilom seoskih kuća, pošto takav ne mora da bude. Rustičan dizajn često je mešavina stilova, na jednostavan i nepretenciozan način. Toplina, prirodnost i privlačnost su njegove glavne osobine.

Elementi rustičnog enterijera imaju poreklo u domovima američkih rančera sa početka 19. veka. Oni su kuće opremali tako da u njima mogu da se opuste i odmore posle napornog radnog dana. Neke od karakteristika danas su manje pristutne, neke više, a neke su univerzalne i bezvremene.

Rustičnim stilom dominiraju boje zemlje – smeđa, siva, zelena, crvena, ali u prigušenim i neutralnim nijansama. Za inspiraciju mogu poslužiti šume, ravnice ili bilo koji sličan prirodni pejzaž.

Materijali su neobrađeni i robustni, kao grubo drvo, terakota ili kamen, a toplinu im daju detalji – karirana ćebad, krzna, metalni svećnjaci, drvene grede na ulazu ili plafonu… Predmeti mogu biti preuređeni pa se, na primer, stara vreta mogu koristiti kao trpezarijski sto.

Komadi inspirisani prirodom su u rustičnom enterijeru i rogovi lovačkog trofeja, koža životinja ili koža uopšte. Iako potiču iz originalnog podneblja američkih prostranstava, ovi elementi nisu najpopularniji danas.

Obavezno je i zelenilo – biljke su često puzavice i ima ih na policama, prozorima, radnim delovima kuhinje… Važno je da budu u saksijama od prirodnih materijala, ili u starim sanducima, teglama i drugim sličnim posudama.

Idealno bi bilo da rustičan enterijer ima otvorenu vatru kao izvor toplote, ali ako to nije moguće efekat se može postići sa aromatizovanim svećama koje oslobađaju mirise šume.

Elementi za uređenje stana pronalaze se lako i nisu skupi. Rustičan stil je izvanredan za one koji uživaju da sami prave nameštaj i dekorativne predmete svih vrsta, kao i da na buvljim pijacama i u prodavnicama antikviteta pronalaze jedinstvene komade.

Interesantno je da su u naše vreme, kada je stil ponovo postao široko korišćen, rustik uređenje preuzeli restorani. Vlasnici su shvatili da će se u ovakvoj atmosferi gosti osećati prijatno i poželeti da tu što duže borave.

Comments are closed.