Drvo u dvorištu – dobra ili loša ideja

Ako imate dovoljno prostora u dvorištu, negovano drvo primerene veličine sigurno će izgledati lepo. Ali, drvo nije samo ono što se vidi. Korenov sistem se razvija ispod zemlje. Posle nekog vremena ćete se zapitati dokle je stigao i može li da ugrozi stubove ograde, instalacije, čak i temelje kuće.

Vaša briga u tom smislu je sasvim opravdana. Uobičajeno je da se korenov sistem prostire u sličnom obimu kao krošnja, ali može da se proširi i preko tri puta više od širine krošnje, i visine drveta. Ako se tlo sastoji od gline situacija postaje lošija. Neka stabla su, takođe, “žednija” od drugih kada je rast korena u pitanju, pa je poznato da vrbu, topolu, hrast… nikada ne treba saditi u blizini kuće.

Drugi problem koji se može pojaviti sa drvetom u dvorištu su štetočine, kao što su glodari. Verovatnije je da će trulo drvo i stari panjevi biti problematičniji od mladog zdravog drveta, ali ovo nije pravilo.

Drvo u dvorištu, ipak, ima više prednosti nego nedostataka. Ono pruža prijatnu hladovinu u toplim danima, proizvodi kiseonik i prečišćava vazduh, štiti vašu privatnost. 

Pravilan izbor drveta može da smanji negativne i poveća pozitivne posledice sadnje drveta u vrtu.  

Pre nego što porazgovarate sa prodavcem o sadnici koju bi on preporučio, izmerite prostor u vašem dvorištu. Koliko krošnja može da se širi, da li će joj pri rastu u visinu smetati električni vodovi ili druge prepreke, koliko su blizu objekti.

Predvidite gde drvo može da baci senku i koliko vam to odgovara.   

Razmislite šta tačno želite od drveta – da li je ono tu zbog estetike, hladovine, ptica, zaštite od vetra, pogleda…

Koliko će svetlosti drvo dobijati na toj lokaciji, kakvo je tlo i kolike su prosečne količine vlažnosti?    

Ako zaključite da veće drvo ipak nije za vas, zamolite prodavca da vam predloži nešto od ukrasnog šiblja ili sadnica manjeg formata. Njih ćete lako kontrolisati uz pravilno orezivanje.

Comments are closed.