Kad poželite minimalizam

Minimalizam je dugo dominirao dizajnom enterijera, ali su se poslednjih godina stvari promenile. Porastao je broj pristalica upravo suprotnog pravca, maksimalizma, koji propagira ideju da je domu potrebno vratiti dušu, sa udobnošću i svim detaljima koji u njemu okupljaju članove porodice. 

Minimalizam je “out”, kažu zbog toga mnogi, ali se trend ne predaje tako lako. Neke od njegovih karakteristika toliko su privlačne, posebno pripadnicima mlađih generacija, da oni tvrde da se minimalizma nikada neće odreći. 

Stručnjaci za enterijer saopštavaju nam da ni minimalizam nije isto što je bio u vreme kada je stupio na scenu, u Americi, početkom 60-ih godina prošlog veka. Značajno je modifikovan i zadržao je kao osnovne izvesne veoma prijatne komponente. Ako ste svoj stan, na primer, pretrpali stvarima, materijalima, bojama… možda će vam odgovarati, upravo, iskorak u minimalizam. 

A evo šta on može da podrazumeva.

Prostor treba da date biljkama i praktičnim elementima nameštaja. Sve od nameštaja što nije neophodno treba ukloniti, kao i sve predmete koji služe za dekoraciju. Skinite slike sa zidova. Jedino što može da ostane su ogledala, koja prostoru daju dubinu.

Idealno bi bilo da sve bude kvalitetno.

Tokom dana uvek dozvolite što više prirodnog svetla.

Bela i svetlo bež, prirodne boje peska i zemlje, glatki materijali i ravne linije treba da dominiraju u kuhinji, dnevnoj i spavaćoj sobi. Najbolje je imati ugrađene aparate, elemente i plakare. Izaberite nordijski nameštaj koji je upravo takav, a ako baš želite dekoraciju, možete je postići pojedinim zakrivljenim linijama, ili teksturama u materijalima. Sve što vam je potrebno u kupatilu i predsoblju sklonite u ormariće. Veoma malo predmeta u čitavom stranu treba da bude vidljivo. 

Tamo gde vam se učini da je potrebno staviti akcenat postavite biljku, koja bi takođe trebalo da bude u saksiji od prirodnog materijala, neutralnih tonova.    

Minimalizam poštuje osnovna pravila – jednostavnost, prirodnost i čistoću. Ako ga želite oko sebe, zapitajte se za svaku stvar u svom domaćinstvu da li ispunjava bilo koji od ova tri uslova.

Comments are closed.