Saveti za uspešno peglanje

Da je peglanje bitan kućni posao priznamo najčešće kada negde žurimo, a odeća koju želimo da obučemo ne izgleda posebno reprezentativno. Duboke nagužvane brazde, koje su na elegantnoj odeći nedopustive, mogu se pojaviti i na sportskoj odeći, džinsu, jaknama… Pokušaj da se problem otkloni u poslednjem trenutku uglavnom je bezuspešan, pa je potrebno misliti na vreme, i naučiti neke trikove koji mogu olakšati peglanje.

Pegla mora da bude savršeno čista. Proverite instrukcije proizvođača za čišćenje pre nego što počnete da primenjujete savete koje ste pročitali na internetu ili čuli od prijatelja. Peglu uvek možete bezbedno očistiti, bez oštećenja ploče, maksimalnim zagrevanjem i trljanjem po rubu čiste krpe koja vam nije potrebna. Ako se na pegli zalepila veća količina sintetike, zagrejte je maksimalno a zatim drvenim štapićem skinite što više možete naslaga pre nego što primenite neko sredstvo za čišćenje.

Ako peglate falte, zakačite špenadlama nabore od vrha do dna na nekoliko mesta, da budu nameštene onako kako treba da izgledaju ispeglane. Zatim odozdo na gore peglajte pritiskujući i postepeno uklanjajte špenadle, ne peglajući preko njih.

Somot ćete peglati licem na dole, veoma blagim pritiskom pegle sa parom, na dasci za peglanje čija je navlaka jastučasto meka, odnosno punjena.

Na garderobi od pamuka peglajte lice, sa ili bez pare. Ako su boje tamne, peglajte naličje.

Vez i čipka peglaju se sa licem na dole, na belom peškiru ili frotirskoj tkanini, parom sa malim pritiskom.

Pletena odeća pegla se na posebnom programu, obično obeleženom na pegli. Pegla se spušta i pritiskuje, a zatim podiže. Ako je gurate i vučete po tkanini možete da oštetite vlakna.

Pliš se ne pegla. Najbolje je okačiti garderobu blizu tuša sa parom i ostaviti da se osuši na vazduhu. Na ovakav način možete ispraviti i nabore na drugim materijalima, ako ste na putovanju i nemate peglu.

Vunene tkanine se peglaju sa parom preko krpe, sa licem na dole.

Haljina ili bluza od tkanine sa svetlucavim metalik nitima ne pegla se toplom peglom, ali se može hladnom peglom pritiskivati lagano preko tanke krpe.

Evo i jednog saveta koji se ne odnosi na peglanje.

Za specijalne prilike u kojima je teško stići na odredište „ispeglan“ i ostati u tom stanju sve vreme, odaberite odeću od materijala koji se ne gužvaju. To ne moraju biti, nužno, sintetički materijali. I prirodne tkanine se veoma razlikuju po stepenu gužvanja, istezanja, deformisanja. Najbolje je da se informišete unapred kako se koji materijal ponaša. Razmislite i o dezenu, boji, kroju odeće… pošto ove osobine mogu donekle prikriti izgužvanost.

Comments are closed.