Evropske destinacije u usponu

Napopularniji sajt za savete putnicima, Trip Advisor, objavio je nedavno listu evropskih destinacija u kojima će u 2017. godini, prema ocenama samih turista, biti zabeležen najveći rast poseta. Izostala su najpoznatija turistička imena iz različitih razloga, a najinteresantniji je podatak da se pažnja putnika – seli na istok kontinenta.

Na prvom mestu evropskih destinacija u usponu je Las Palmas de Gran Canaria – najveći grad na španskim Kanarskim ostrvima, koja ponovo osvajaju srca turista. Lepota prirode, plaža, arhitekture, i istorijsko nasleđe pomalo izolovanog raja daleko od matice, čine ovo mesto privlačnim.

Drugo mesto zauzima glavni grad Gruzije Tbilisi. Stari grad sa popločanim ulicama, duga i složena istorija pod persijskom i ruskom vlašću koja se upoznaje na licu mesta, neobična mešavina arhitektonskih stilova i obnovljena tvrđava iz 4. veka privlače veliku pažnju ljubitelja kvalitetnih putovanja.

Treća na listi je Malaga – španska luka na Sredozemnom moru, jedan od najstarijih gradova na svetu i rodno mesto Pabla Pikasa. Umetnost, galerije, muzeji i parkovi su najatraktivniji, prema mišljenju posetilaca, uz vina i specijalitete španske kuhinje.

Na četvrtom mestu je Kijev. Interesovanje za ovaj grad, i pored političkih konflikata u proteklim godinama, raste. Kijev je preživeo Mongolsko carstvo, Černobilj i sovjetsku vlast. Prepun je starih crkava, pozorišta, muzeja, ostataka iz prošlosti, ali i modernih zdanja.

Kada kažemo da ima i neočekivano popularnih gradova na listi, pre svega mislimo na Kalinjingrad, na petom mestu. Smešten na maloj ruskoj teritoriji između Litvanije i Poljske, grad je bio pruski sve do kraja Drugog svetskog rata. “Svetska prestonica” ćilibara ima istorijska znamenita mesta i interesantnu kombinaciju nemačkih i ruskih uticaja. Kalinjingrad, vojnu stratešku tačku i luku na Baltičkom moru, zbog položaja na severu kontinenta vredi posetiti samo u danima leta, kada se temperature približe 20. podeoku Celzijusove skale.

Evo i nastavka liste, koji je podjednako zanimljiv.

Na šestom mestu je poljski grad Vroclav, sledi italijanska Bolonja, pa portugalski Faro, Na devetom mestu je glavni grad Rumunije Bukurešt, a na desetom holandski Roterdam.