Budite vedri i kad je nebo oblačno

Ukoliko želite da ostanete vedri i povratite optimizam karakterističan za rascvetale prolećne i sunčane letnje dane, evo nekoliko pomalo neobičnih saveta. Pokušajte da ih sledite.

cokolada

Jedite čokoladu, naravno, ne preterano. Poneka kockica crne čokolade pomoći će vam da se osećate bolje, pošto kakao sadrži triptofan, aminokiselinu koja ulazi u sastav serotonina, “hormona sreće”. Crna čokolada sadrži u sebi i magnezijum, mineral koji smanjuje stres sprečavanjem lučenja kortizola, “hormona stresa”.

Pijte kafu, takođe u umerenim količinama. Kofein momentalno utiče, takođe na fiziološkom nivou, na poboljšanje raspoloženja, ali može tokom duže upotrebe i da smanji nivo prethodno pomenutog serotonina, pa unošenje kafe pažljivo dozirajte.

Unesite više svetlosti u svakodnevni život, sklonite zavese, posebno ako je dan sunčan, sedite pored prozora, izađite napolje, često provetravajte prostorije…

Planirajte godišnji odmor. Interesantno je koliko ovo pomaže da budete srećniji. Očekivanje lepih stvari je psihološki proces koji nas čini zadovoljnim, čak i više nego njihovo ostvarenje. Da navedemo u prilog i rezultate jedne interesantne studije. U ispitivanju nivoa sreće i dobrog raspoloženja veoma malo su se razlikovali oni koji su se upravo vratili sa letovanja i oni koji uopšte nisu bili, ali su zato razlike među njima bile značajne kada je provera vršena pre godišnjeg odmora.

zima

Uravnotežite ishranu. Ne unosite preterane količine krompira, hleba i testenina, što je jedna od zimskih navika našeg podneblja. Jedite voće i sezonsko korenasto povrće kao salatu a, zbog vitamina D koji je zimi u deficitu, morsku ribu, jaja, meso.

Ukoliko ste u mogućnosti, priuštite sebi masažu bar tokom zime. Dok terapeut stimuliše mišiće i meka tkiva nastaju eliktrični impulsi koji utiču na lučenje endorfina – još jednog hormona koji popravlja raspoloženje i otklanja bol. Slično dejstvo ima redovno vežbanje i druge fizičke aktivosti, o čemu se, sa pravom, poslednjih godina tako mnogo govori.