Tehnološki trendovi u 2016. godini

Informacione tehologije i srodne oblasti nastavljaju da se razvijaju zadivljujućom brzinom. Godina koja je na izmaku nije zaostajala po novitetima i trendovima, koji su je osvojili tako stabilno da se nastavljaju i u narednoj, 2017. godini.

Evo kratkog pregleda najvažnijih.

Streaming video. Sigurno ste videli bar jedan veliki brend, a zatim i svoje prijatelje na društvenim mrežama kako uživo prenose zbivanja. Streaming video je postao praktičan, popularan, jednostavan i svima dostupan.

Proširena i virtuelna realnost. Uređaj za virtuelnu realnost Oculus Rift zapoeo je trku na globalnom tržištu, a pridružila su mu se i druga imena. Neka ovde bude pomenuta i aplikacija Pokemon Go, koja je uvela novu eru gejminga i sa 100 miliona preuzimanja prevazišla sva očekivanja.

Veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje. Lični digitalni asistenti i druge aplikacije polako ali sigurno menjaju navike korisnika koji se oslanjaju na navedene novitete.

Vizualizacija podataka. Obrada velikih količina podataka (big data) je oblast koja je već neko vreme aktuelna, ali je novost vizualizacija kao pomoćno sredstvo u njihovom razumevanju i korišćenju u biznisu.

Otvoreno preduzeće (open enterprise). U toku je i promena načina poslovanja. Kompanije i aplikacije nude sebe kroz druge aplikacije, sajtove, funkcionisanje visokotehnoloških uređaja. Poručivanje Uber uluge preko Google-a, mobilne aplikacije za naručivanje drugih roba i usluga i slične kombinacije su načini da ponuđač stigne do kupca potpuno novim putem.

Blockchain i kripto-tehnologija. Blockchain je specijalizovan način slanja, primanja i obrade informacija, idealan da se prati “kripto-valuta” BitCoin. Blockchain je, međutim, počeo da se koristi i u industriji lekova, zdravstvu, osiguranju i drugim disciplinama, gde je potrebno obezbediti veću bezbednost i jednostavne neometane transakcije potrošača usluga.

IoT pojednostavljivanje. IoT, ili Internet of Things i “pametne kuće” su oblast koja se dugo razvija, sa promenljivim uspehom. Izgleda da je sada to vreme prošlo i Google i Amazon uvode red pojednostavljujući stvaranje upotrebljivih internih mreža.