Evropski letnji festivali

Veliki gradovi imaju ih po nekoliko. Tematski festivali, kulturni, dominantno sportski, ili samo zabavni slični našim vašarima… letnje manifestacije namenjene su opuštanju i zaradi domaćina i dobroj zabavi gostiju.

Evo nekoliko festivala koje publika i kritika ocenjuju kao najzanimljivije, uz napomenu da nisu uključeni oni veliki muzički, slični našem Exit-u.

Ghent festival u istoimenom belgijskom gradu je jedan od najvećih u Evropi. On objedinjuje čak šest međunarodnih festivala koji se u gradu održavaju tokom nešto više od 10 dana, sredinom jula. Festivali alternativne i džez muzike, cirkusa, pozorišta… uključuju svakodnevne besplatne koncerte i nastupe u dvoranama i na otvorenom.

Letní Letná festival novog cirkusa i pozorišta u Pragu privuče svake godine više od 40 hiljada posetilaca, koji dolaze da vide najveće internacionalne umetnike i akrobate. Održva se u drugoj polovini avgusta i prvoj nedelji septembra.

U isto vreme, na ulicama glavnog grada Finske održava se Helsinki festival. Od klasične muzike i cirkusa do plesa, filmskih projekcija, stripa, lutkarskih pozorišta – i ova manifestacija se sastoji od više manjih specijalizovanih.

U drugoj polovini avgusta u letnjem festivalu na ulicama uživaju i stanovnici Gotenburga u Švedskoj (podsetimo, ostatak Evrope ga najčešće naziva Geteborg, što Šveđani, uglavnom, ne vole). Više od hiljadu događaja i izvođenja, uključujući operu, ulično pozorište, karneval, muziku, obilje programa za decu… sliva se u jednu manifestaciju.

Voyage à Nantes je serija programa u francuskom gradu Nantu na kulturnoj ruti dugoj 13 kilometara, na kojoj se nalazi više od 50 istorijskih i značajnih modernih lokacija. Radovi umetnika, arhitekata, dizajnera, baštovana… smešteni su na obalama Loare i u okolini tokom jula i avgusta.

Pomenimo još jedan interesantan festival, koji nije u gradu – Sounds of the Dolomites. Među planinskim liticama Dolomita u severnoj Italiji, u pokrajini Trentino održavaju se u julu i avgustu koncerti najvećih imena klasične muzike, što je jedinstven doživljaj. Do mesta događaja se može doći žičarom ili peške, a najbliži grad je Trento.