Smanjite vlažnost u stanu

Neprijatna toplota kojoj smo tokom leta na visokim temperaturama izloženi nastaje u velikoj meri zbog visoke vlažnosti vazduha. Već smo svi naučili termin „subjektivni osećaj“, koji koriste meteorolozi.

Kada je temperatura vazduha, na primer, 30 stepeni Celzijusa, često se događa da zbog vlažnosti od preko 50% imamo osećaj da je ona viša, što je veoma neprijatno, posebno u gradovima.

Slično je i u unutrašnjem prostoru, odnosno stanovima i kućama. Ukoliko bi, recimo, temperatura vazduha bila 24 stepena, a vlažnost 0% imali bismo utisak da je 20 stepeni, a ako bi vlažnost bila 100% – 27 stepeni

Visoka vlažnost ne pogoduje zdravlju, dovodi do lošeg kvaliteta sna, sve aktivnosti u kući obavljaju se otežano. Ona nije dobra ni za sam stan i nameštaj, umetničke slike, tapete, za biljke i kućne ljubimce. Grinje, gljivice i neke vrste bakterija lakše se razvijaju i mogu dodatno da pogoršaju stanje kod osoba koje pate od alergija. Vlažnost u kući trebalo bi da bude između 30 i 50%, a nikako iznad 60% tokom letnjih meseci.

Veliki broj izvora vlažnosti potrebno je zbog svega navedenog kontrolisati. Evo nekih rešenja, kao i situacija koje treba izbegavati.

Popravite slavine i vodokotliće koji cure.

Posušite sve površine u kuhinji i kupatilu koje su vlažne.

Ne sušite veš u kući, iznesite vlažne peškire na terasu.

Ukoliko ste u prilici, napravite roštilj na otvorenom i što više pripremajte hranu van stana.

Koristite ventilatore da poboljšate cirkulaciju vazduha, držite otvorena vrata između prostorija.

Ugradite ventilatore-aspiratore u kuhinju i kupatilo.

Mašine za pranje sudova i veša koristite noću.

Popravite izolaciju na vratima i prozorima.

Koristite aparate ili sredstva namenjena za smanjenje vlažnosti.

Kupite vlagometar – ima ih veoma jeftinih, često u kombinaciji sa termometrom.

Na kraju, koristite klima uređaje. Iako obično pokušavamo da uštedimo struju tako što ih se odričemo kad god možemo, njihova pravilna upotreba, u skladu sa uputstvom za rad i održavanje, može mnogo da pomogne.