Feng šui, devet saveta

Za feng šui ste sigurno čuli. U pitanju je filozofski sistem koji potiče iz Kine i savetuje, za dobro zdravlje i sreću, uspostavljanje potpune harmonije sa elementima iz okruženja. A kako je okruženje u najvećoj meri dom u kojem boravimo, o feng šui praksi se najčešće govori kao o uređenju stambenog prostora.

Čini se da su preporuke univerzalno korisne, pa zašto ne pokušati.

1. Podmažite vrata tako da ne škripe. Na podsvesnom nivou ovaj zvuk asocira na plač i uzrok je lošeg raspoloženja. Posebno su važna ulazna vrata koja vas dočekuju ili ispraćaju kada stižete ili odlazite iz kuće.

vrt

2. Ukoliko živite u kući koja ima dvoja vrata, najbolje je da što češće, odnosno kada god možete, koristite glavna. Nije svejedno, tvrde pristalice ove filozofije, na koja vrata u kuću ulazi energija spolja.

3. Voda je simbol bogatstva u feng šui sistemu. Dobro je blizu ulaza u kuću, spolja ili unutra, imati fontanu, ili na drugi način prisutnu vodu kao element.

4. Ukoliko iznad visećih delova kuhinje imate neiskorišćen prostor do plafona, on je uzrok negativne energije. Popunite ga svetiljkama, biljkama u saksijama ili lepim dekorativnim predmetima – važno je i ovde uneti pažnju i život.

5. Držite poklopljenu WC šolju i zatvorena vrata od kupatila. Pošto je voda, kako smo rekli, znak bogatstva, mesta gde odlazi iz stana ne bi trebalo da budu povezana sa ostalim prostorijama.

6. Krevet treba da bude tako postavljen da kada ležite gledate u ulazna vrata. Idealno je da bude dijagonalno, na suprotnom zidu. Ako je to nemoguće izvesti, postavite ogledalo tako da u njemu možete da vidite ulazna vrata.

7. Odaberite lep komad tkanine i pokrijte ekran televizora kada ga ne koristite, posebno noću ako spavate u istoj prostoriji. Aktivna energija ovog uređaja, uz njegove elektronske osobine može, kako smatraju pristalice feng šui filozofije, da naruše mir.

8. Svi prozori su pogled na svet i treba uvek da budu čisti.

feng-shu

9. Očistite prostor od negativne energije s vremena na vreme. Preporučuju se razne egzotične metode, ali se kao najjednostavnija čini upotreba pomorandžinog ulja – pomešajte ga sa vodom i raspršivačem poprskajte prostor.

I na kraju, umesto desetog saveta, objašnjenje. Broj devet je u feng šui filozofiji veoma povoljan, pa se treba zaustaviti na njemu – dobro je, takođe, primeniti sve savete kako, bi ih i u praksi bilo devet.