Štednja struje, grejna tela

Visoki računi za struju u zimskom periodu su uobičajen trošak za domaćinstva koja se greju na električnu energiju. Iznosi se obično porede sa onima od prošle sezone ili meseca, i prihvataju se kao nužnost. Novac se izdvoji (ili čak pozajmi), obaveze se izmire, sa nestrpljenjem se čeka toplija polovina godine…

Može li se učiniti još nešto ?

Navika štednje električne energije imperativ je u najrazvijenijim zemljama, gde je i mnogo bogatiji pojedinci i porodice prihvataju kao obavezu i strogo je se pridržavaju. Iz ličnih razloga, ali i zbog očuvanja planete, ovom temom se veoma ozbiljno bave sve generacije.

grejanje

Ove zime, mogli bismo bar da pokušamo i mi, a motiv neka, za početak, budu finansijske uštede.

O neophodnosti dobre izolacije koja sprečava da toplota odlazi čitamo redovno. Evo, zato, nekoliko dodatnih saveta, pred predstojeću sezonu, za sve koji se greju na struju ili grejanje na električnu energiju koriste kao dopunsko.

Etažno grejanje sa kotlom na struju je najkomfornije i najjednostavnije. Čisto je, bešumno i praktično. Ako ste se za njega opredelili, naučite više o sastavnim delovima, njihovom održavanju i menjanju, a ako tek treba da kupite kotao dobro se raspitajte o karakteristikama.

Grejači za električni kotao mogu biti potopljeni u ulje kako se na njima ne bi taložio kamenac, na primer, u kotao se naknadno može ugraditi akumulator toplote za rad u režimu jeftine struje, snaga kotla treba da bude prilagođena veličini prostora… Iako su električni kotlovi najveći potrošač električne energije, odgovornim odnosom prema njihovom korišćenju mogu se postići značajne uštede.

grejanje1

Na toplotu termoakumulacionih peći računaju mnogi i grejanje na struju obično podrazumeva njihovo korišćenje. Neka ključni savet za uštedu bude pravilna upotreba termostata. Razmislite dobro kada vam je zaista i kolika količina toplote potrebna. Kad napuštate na neko vreme prostoriju smanjite temperaturu, kao i tokom večernjih i posebno noćnih sati.

Slično se odnosi i na kvarcne peći, uljane radijatore i druga manja grejna tela koje obično služe za dogrevanje. Ukoliko se pokvari termostat, promenite ga. Iako vam se čini da nije neophodan i da su prekidači dovoljni, delovi za kvarcne peći i grejalice su jeftini, a ušteda struje sigurna. Kvarcne peći su veoma jednostavna grejna tela i potrebno je samo malo pažnje da bi bile i ekonomične.

Grejanje na struju, dakle, ne mora da bude razlog za nespokojstvo pred svaku grejnu sezonu. Upoznavanjem uređaja i ispravnom upotrebom mogu se koristiti njihove dobre strane na najbolji način.