Finansijski velnes

Finansijski velnes je ukratko, i najšire definisano, finasijsko zdravlje i dobrobit pojedinca. Odsustvo stresa u ovoj oblasti svakako je preduslov za ukupno dobro zdravlje i velnes, pa iako je navedeno stanje na našim prostorima teško dostići, nije sve izgubljeno.

Da vidimo, najpre, šta se posmatra i meri i koje preduslove treba da ispuni osoba da bi se osećela „finansijski dobro“.

Ukupno zadovoljstvo sopstvenom finansijskom situacijom je faktor o kojem bismo mogli da razmislimo. Kada se ukrste velike, često nerealne, želje i oskudne mogućnosti nezadovoljtsvo je logičan rezultat, pa se predlaže, za dostizanje finansijskog velnesa, realna analiza očekivanja i odbacivanje onih preteranih.

Jedan od osnovnih faktora koji treba posmatrati je finansijsko ponašanje. Štednja na nepotrebnim stvarima, odvajanje manjih iznosa postepeno i na vreme za obavezne izdatke, plaćanje dugova na kreditnim karticama… su aktivnosti koje mogu da pomognu da se finansijski osećamo dobro ili da, u suprotnom, nedostatak novca bude izvor stalnog stresa.

Finansijski stavovi često mogu biti pogrešni i treba ih menjati – odnos prema zaduživanju, štednji, trošenju… možda je u nekom trenutku pogrešno postavljen, a zatim bezrazložno održavan.

finansije-02

Finansijsko znanje je još jedan važan faktor velnesa. Koliko smo zaista upoznati sa pravilima, mogućnostima, uzrocima i posledicama finansijskih kriza kroz koje prolazimo, i mogu li nam dodatna znanja pomoći da ih uspešnije razrešimo su pitanja koja treba postaviti.

I na kraju – tu je objektivan finansijski status. Realnost se često ne može promeniti brzo i jednostavno. Ukoliko se, međutim, otklone napred navedeni dodatni nepotrebni izazivači stresa – loša dejstva na ukupno zdravlje biće sigurno svedena na manju meru.

finansije-01

Finansijski velnes u svetu

Finansijski velnes u, kako to obično kažemo, razvijenom svetu razmatra se veoma ozbiljno, toliko da kompanije nude usluge finansijskog savetovanja svojim zaposlenima kako bi finansijske probleme bolje razumeli i, eventualno, rešili. Posledice koje stres u ovoj oblasti izaziva utiču na produktivnost, što nije dobro za poslodavca, pa se on trudi da pomogne.

Cilj je da svaki pojedinac ima čvrste i pouzdane finansijske osnove za život i da nauči da planira kako bi ih održao i postigao svoje kratkoročne i dugoročne finansijske ciljeve.