Fuchsia na novim Pixel telefonima

Kupci Google Android telefona i do sada su se smatrali privilegovanima, kada je u pitanju apdejt. Pixel 3 telefon, na primer, ima garantovano ažuriranje Android operativnog sistema u naredne tri godine – sve do 2021.

Ovaj telefon, međutim, donosi još jedno, ne malo, iznenađenje – moći će da se pokrene i na potpuno novom Google oprerativnom sistemu, za koji se nagoveštava da bi mogao u potpunosti, u dogledno vreme, da zameni Android i Chrome OS.

Fuchsia (čitamo Fuksija), razvijen je u Google-u od početka, i namenjen je upotrebi na velikom broju uređaja – od mobilnih telefona i tableta, preko laptop i desktop računara, do “pametnih” zvučnika, IoT i brojnih gadžeta.

Google vest još nije zvanično objavio, a ako sve bude išlo po planu, telefoni koje pokreće Fuksija moći će da koriste Android aplikacije.

Google Fuchsia pojavio se prvi put na GitHub-u u avgustu 2016, kao open-source i besplatan softver. Za razliku od Android i Chrome OS sistema, on nije baziran na Linux-u, nego na Zircon-u – mikrokernelu u vlasništvu Google-a, koji je ranije bio poznat kao Magenta. U maju 2017. sistem je dobio korisnički interfejs, pa je postalo jasno da Google sa njim planira nešto više.

Ni najveći optimisti, međutim, nisu očekivali da će Fuchsia ući u 2019. godini u komercijalnu upotrebu. Poslednje informacije koje stižu iz Google-a potvrđuju da je kompanija angažovala Bila Stivensona, senior inženjera iz kompanije Apple da uvede novi operativni sistem na tržište. On će sa poslom krenuti sledećeg meseca. Kod prethodnog poslodavca, takođe, Stivenson je radio kao inženjer uvođenja proizvoda, i kao senior inženjering menadžer, kako za OS X, tako i na Mac/Windows razvoju programa.

Fuksija je, pomenimo to za one koji ne znaju, naziv biljke sa cvetom intenzivno roze boje, po kojem je i sama nijansa dobila ime.