Putovanja povodom velikih događaja

Nemačka će nizom manifestacija obeležiti 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, a muzeje glavnog nemačkog grada sigurno najpre treba posetiti.

U 2019. biće podsećanja i na D-Day – 6. jun 1944. Pre 75 godina najvećom morskom invazijom – iskrcavanjem u Normandiji, započelo je oslobođenje zapadne Evrope od nacističke okupacije.

Prošlo je tačno pola veka od prvih koraka čoveka na Mesecu. Ko ove godine bude mogao da poseti Kenedi svemirski centar u Kejp Kanarevalu kod Orlanda, biće u prilici da uz pomoć virtuelne realnosti i sam obuče odelo astronauta i prošeta po površini Zemljinog satelita.   Lihtenštajn, država površine 160 kvadratnih kilometara, koja je toliko mala da čak nema ni aerodrom, obeležiće ove godine 300 godina postojanja.

Francuska podseća na život i delo dvoje čuvenih Italijana. Prvi je Leonardo da Vinči, koji je umro pre 500 godina. Poslednje godine života proveo je u Francuskoj i, po sopstvenoj želji, sahranjen je u zamku Amboaz. U godini u kojoj je umro Da Vinči rođena je Katarina Mediči, francuska kraljica i majka tri francuska kralja. Obe ličnosti vezane su za dvorce u dolini Loare, tako da se tamo očekuje najveći broj programa.

Čile i Argentina ponudiće svetu 2. jula totalno pomračenje Sunca kao atrakciju.

Za to vreme, pažnju Engleza sigurno će više privlačiti 12. Svetski kup u kriketu.

Još jedan važan jubilej za Nemačku. U Vajmaru je 1919. godine otvorena Bauhaus škola umetnosti, primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture. Njen osnivač, arhitekta Valter Gropius, imao je ideju da spoji na nov način formu sa funkcionalnošću, a uticaj ovog pokreta na modernizam posle Drugog svetskog rata bio je veoma prisutan, ne samo u Nemačkoj već i širom sveta. Veliki broj prigodnih programa, koje zajednički realizuje deset nemačkih republika, već je u toku.