Gde jesti kada ste u Kotoru

Predstavljamo Vam četiri restorana koje možete posetiti u bilo koje doba godine.

Levo: Restoran Galion. Desno: Ulaz u konobu Scala Santa
Levo: Restoran Galion. Desno: Ulaz u konobu Scala Santa

Restoran Galion nalazi se na pet minuta šetnje obalom od Starog grada, u kamenom zdanju, sa terasom koja je leti otvorena, a zimi zatvorena staklom. Pogled na srednjovekovne zidine Kotora i zaliv kombinovan je sa modernim mobilijarom, prijatnim elektronskim zvukom i izvanrednim morskim specijalitetima, uključujući salatu od hobotnice, domaće njoke i sve vrste sveže ribe na žaru.

Konoba Scala Santa je u samom Starom gradu, baš tu gde je Kotor najlepši. Rustični restoran jedno je  od najpoznatijih mesta za odabrane kulinarske specijalitete kao što su jastog, dagnje, zubatac i druga sveža riba na žaru sa obaveznim maslinovim uljem i limunom. Leti su stolovi na kamenim pločama, na samom tgu, a zimi se u ambijentu prave konobe obeduje uz svetlost sveća i vatru iz kamina.

Gore: Restoran Ellas. Dole: Restoran Stari Mlini
Gore: Restoran Ellas. Dole: Restoran Stari Mlini

Nedaleko od Kotora nalaze se mala primorska mesta, po čijoj je prijatnoj atmosferi, nepromenjenoj vekovima, poznata Crna Gora.

Restoran Ellas smešten je u Dobroti, na oko tri kilometra od Kotora prema Perastu. Uživaćete u terasi pokrivenoj vinovom lozom sa fantastičnim pogledom na zaliv, ili unutra, u kamenim pločama obloženom enterijeru, dekorisanom ribarskim mrežama, uz kamin u zimskom periodu. Obavezno probajte desert specijalitete – sušeno voće u medu ili palačinke u belom vinu.

Restoran Stari Mlini nalazi se još četiri kilometra dalje (oko 7 kilometara od Kotora), u mestu Ljuta, u srcu Bokokotorskog zaliva. Radi se, zapravo, o znalački rekonstruisanom mlinu iz XVII veka, na istoimenoj rečici. Autentičnom ambijentu u potpunosti odgovara ekskluzivna ponuda – pastrmka iz sopstvenog jezera, crni rižot, tradicionalni sir u ulju iz kamenih posuda starih dva veka i, naravno, svi morski specijaliteti. Za posetioce koji dolaze morem na raspolaganju su vezovi u marini.