Gedžeti nove generacije

Najviše se, kao i obično, govorilo o “pametnoj kući”, virtuelnoj realnosti i fitnes gedžetima. Primetan je, međutim, značajnije nego prethodnih godina, prodor tehnologije u potpuno nove oblasti, pa evo nekoliko najinteresantnijih rešenja.

Pametni kišobran “oombrella” vas obaveštava kada se očekuje kiša, i upozorava da ga ne zaboravite.

Toplomer meri vašu telesnu temperaturu za samo dve sekunde putem wi-fi ili bluetooth tehnologije, a zatim čuva rezultate uz pomoć specijalne aplikacije.

Dečije igre na tabletu i mobilnom telefonu projektovane su tako da se deca kreću dok ih igraju. Rešenje je pronađeno korišćenjem specijalnog pojasa uz pomoć kojeg se veština pokreta beleži na tablu igre, pa u budućnosti kompjuterske igre neće nužno podrazumevati po zdravlje štetno sedenje.

Za dame je predstavljen inovativni test za rano otkrivanje trudnoće, sa nekoliko opcija, koji takođe koriste bluetooth tehnologiju.

U oblasti zdravlja, ali za osobe oba pola, novost je gedžet koji masira očne jabučice uz pomoć svetlosti. Veoma je malih dimenzija i možete ga nositi svuda sa sobom.

Roditelji će ubuduće moći da znaju da li su dobro podesili i montirali sedište za dete u automobilu. “Pametna sedišta” automatski mere visinu, nivoe i pritisak na pojedinim tačkama.

owlet

Za praćenje zdravstvenog stanja najmlađih proizveden je i jedan do skora nezamisliv gedžet. U sokni, koja se normalno navlači na stopalo, nalaze se senzori koji prate nivo kiseonika i otkucaje srca. Oni su povezani sa aplikacijom na mobilnom telefonu, tako da roditelji, ma gde se nalazili, mogu da prate vitalne funkcije bebe i budu na vreme alarmirani ako nešto nije u redu. Uređaj je napravljen sa istom tehnologijom kao slični koji se nalaze u zdravstvenim ustanovama.

Novi gedžeti za praćenje različitih parametara – od broja pređenih kilometara i utroška kalorija do poruka na mobilnim telefonima, postali su veoma kvalitetni i dobro dizajnirani, pa tako trendi narukvice, ogrlice i drugi komadi nakita skrivaju u sebi trekere. Novost su i delovi garderobe, obično šortsevi i trenerke, koji u samoj tkanini imaju senzore.

skuter

Za odlazak na posao i u provod pravi hit postaju mini-skuteri – električna sklopiva prevozna sredstva koja se lako mogu uneti u bilo koji stan i smestiti na manju terasu ili u ostavu.

Od proizvoda u domaćinstvu pomenimo frižider sa LCD ekranom uz pomoć kojeg se može naručiti nedostajući sastojak za ručak iz prodavnice. Ili, na primer, bokal, koji servira idealnu čašu vina prilagođavajući temperaturu vrsti i okruženju.