Kad dijeta ne pomaže

„Jedite manje, krećite se više i kilogrami će početi da se tope…“, savet je koji ne daje uvek rezultat. Da biste saznali zašto je to tako, ukoliko ste jedna od osoba kojoj prekomerna težina uporno pravi problem, potrebno je da znate nekoliko činjenica o uzrocima gojaznosti.

Najpre je tu genetika. Ona ne mora da bude „sudbina“, ali ukoliko predispozicije postoje kilograme ćete gubiti teže. Pre desetak godina istraživači su otkrili gen koji povećava rizik gojaznosti za 20-30%. Dokazana je i veza sa gojaznošću i ishranom majke u trudnoći, dojenjem…

women-1178187_640

Drugi faktor koji će ometati vaš napor da smršate je okruženje. Moderno društvo nam, jednostavno, nameće da u organizam unesemo više kalorija nego što su dnevne potrebe. Nezdrava brza hrana i ukusna peciva su, na primer, navika kojoj teško odolevamo a, sa druge strane, sve komforniji način života (automobili, mašine za veš i sudove, kompjuteri i onlajn komunikacija…) razlog su što trošimo daleko manje energije. Dodatni problem je hrana koja se reklamira kao zdrava, a koja, takođe, sadrži nepotreban višak kalorija. Etikete sa oznakama sastava obično su nerazumljive, pa ih prosečan kupac ne čita, i tako dolazi u situaciju da smanji količinu hrane, a ne reši se osnovnih uzročnika gojaznosti.

Psihološke faktore takođe ne treba zanemariti. Uzimanje većih količina hrane zbog emotivnih problema i emocionalne nestabilnosti, preskakanje obroka zbog utučenosti a zatim prejedanje, štetne navike iz detinjstva da se zadovoljstvo nalazi u pojedinim ukusima… su nam svima poznati. Mi, dakle, ne jedemo samo kad smo gladni, što je veliki problem.

Postoji još jedan faktor o kojem se malo govori – telo ne želi da izgubite kilograme. Kada promenite navike u ishrani da biste smršali, organizam pokreće veliki broj odbrambenih mehanizama na nivou hormona. Izgladnjivanje dovodi telo u opasnost i glad se uvek identifikuje kao ugrožavanje na biološkom nivou. Iako je ova reakcija preterana u savremenom okruženju, organizam je programiran da se tako ponaša, pa je borba za skidanje suvišnih kilograma uvek teška. Tu je, zatim, složena međuzavisnost brzine metabolizma i rada različitih centara u mozgu, koja dodatno komplikuju našu spremnost da smršamo.

a-change-in-lifestyle-1430599_640

Zbog svega navedenog i ističemo savet dat na početku – ukoliko želite da izgubite prekomernu težinu, potražite mišljenje stručnjaka. Nekome će biti potreban nutricionista, nekome psiholog, lični trener, lekar koji se bavi problemima gojaznosti… Profesionalci znaju više o prikrivenim mehanizmima i njihovim zakonitostima, uz pomoć kojih možete postići cilj.