Najčešće prevare na putovanjima

U mesta u koja putujete, posebno ako su ona poznate turističke destinacije, stižu i ljudi loših namera, sa željom da neoprezne prevare. Ili već tu žive i pokušavaju da dodatno “zarade”. Obično su u pitanju krađe svih vrsta i zloupotrebe identifikacionih podataka, pa evo nekoliko situacija koje treba imati u vidu.

taxi

Taksi vožnje duže od potrebnih su najveći problem, od kojeg se možete zaštiti dobrim informisanjem i pozivanjem isključivo licenciranih vozila. Ako grad ne poznajete dobro, proučite unapred ulice i puteve do mesta na koje treba da stignete – danas je to lako na internetu i uz pomoć aplikacija za mobilne telefone. Vozaču kome je to posao, možete direktno reći kuda želite da vozi, ili mu na drugi način nagovestiti da tačno znate gde se nalazite.

Čuvajte se lažnih policajaca. Lopovi ponekad koriste uniforme, kako bi turistima prišli i navodno ih optužili za neki prekršaj. Pri tome im uzimaju novčanike i identifikacione dokumente. Ovo vam se verovatno neće desiti na najpoznatijem šetalištu velikog grada, ali ako odlazite na rok koncert ili fudbalsku utakmicu u inostranstvo, podrazumeva se da će biti više provera od pravih čuvara reda, pa se u bočnim ulicama mogu sakriti i oni lažni. Savet je da ne predajete ništa od stvari – zahtevajte da vas odvedu u policijsku stanicu na dalji razgovor.

bankomat

Krađa ID podataka može se dogoditi na bankomatu, u prodavnicama gde plaćate karticom koja se nevidljivom tehnologijom snima, prilikom korišćenja neproverenih ili javnih wi-fi konekcija… Morate, jednostavno, biti pažljivi i obavestiti banku o problemu odmah. Na tržištu se nalaze holderi za pasoše i novčanici sa RFID zaštitom, pa ako često putujete oni mogu da budu rešenje.

Budite posebno oprezni kada neko iznenada priđe da od vas zatraži informaciju ili pomoć – lopovi obično nastupaju u paru i dok vam jedan skreće pažnju na nešto, drugi otima tašnu. Savet je da dokumenta nosite u unutrašnjim džepovima odeće ili što bliže telu, obezbeđena rajsferšlusom.

Ne potpisujte na putovanju nikakvu peticiju u kojoj se od vas traže lični podaci, čak ni u humanitarne svrhe. Događa se da je u pitanju prevara.

Ako putujete u inostranstvo, informišite se kako izgledaju manji apoeni valute i kovanice – sitan novac koji se dobije kao kusur može da bude nevažeći. Koristite samo ovlašćene menjačnice.

Lažni popusti, nagradne igre sa izletima i turama mogu u turističkim mestima da privuku goste da prevarantima daju svoje identifikacione podatke. Zatražite telefon i adresu lokalne agencije koja slične pogodnosti nudi, a zatim sve proverite pre nego što se upustite u dalju komunikaciju.