Google Keep

Koliko puta vam se dogodilo da nešto zabeležite, na papiru ili računaru, a zatim, posle izvesnog vremena, belešku ne možete da pronađete?

Na internetu se nalaze brojne aplikacije za ovu namenu. Obično je program potrebno instalirati, možda čak i platiti. Za razliku od njih, Google Keep je već tu, uz vaš Google nalog.

Ako imate Gmail, na primer, otvorite prozor sa aplikacijama u desnom gornjem uglu. Možda Google Keep nećete odmah videti, ali ako proširite prozor klikom na “More”, on je tu.

Google je svoju beležnicu Google Keep ponudio 2013. godine. Kritičari su imali tada različite primedbe, od oskudnog formatiranja do nepraktičnog pohranjivanja dužih tekstova.

Google Keep, činjenica je, nije namenjen dugim zapisima, za tu svrhu sigurno već koristite MS Office i slične programe, kao i druge Google aplikacije.

Beleške su jednostavno – beleške. Od njih ne možete praviti “svesku”, “dnevnik”, ne možete ih pakovati u samom G-Keep-u u foldere. Umesto toga, beleške koje nisu aktuelne možete arhivirati i raditi na njima u arhivi.

U proteklih pet godina Keep bležnica je usavršavana. Verzija koja je trenutno u upotrebi završena je 2016. godine.

Nekoliko osobina čine “doterani” Google Keep prihvatljivim.

 

Sinhronizacija je takva da beleške možete “hvatati” na svakom uređaju, u gotovo svim drugim Google aplikacijama, čak i putem Chrome ekstenzije, na veb stranama na desktop računaru i mobilnim uređajima i telefonima. Dovoljno je samo da ste ulogovani na Gmail. Google Keep još uvek nije sinhronizovan sa Google Drive aplikacijom, pa tako, kad otvorite Drive ne vidite beleške.

Beleške se brzo dodaju i podjednako brzo pretražuju. Navigacija je dobro raspoređena, pa je snalaženje olakšano. Belešku možete lako pomerati unaokolo i “pinovati” je ako želite da je imate u vidnom polju uvek. Preview teksta je, takođe, zadovoljavajuće veličine, što olakšava pregled. Fontovi su jasni, a korisniku je za pisanje rukom i crtanje na raspolaganju niz boja i četkica.

Čuvanje izmena je automatsko, a pretraživanje je po više praktičnih kriterijuma.

Rad sa slikama je olakšan pošto se cela fotografija vidi. Jednostavno se dodaju i ključne reči za pretraživanje.

Beleškama se može dodati i audio zapis na Android uređajima, kao i niz funkcija za podsećanje na zadati termin, sinhronizovanih sa Google kalendarom.