Jezik zemlje u koju putujete

Uskoro počinje jesen, što znači da se, na našim prostorima, sezona putovanja lagano završava. Ovo je pravo vreme da razmislite i da u narednim mesecima, u nekoj od škola stranih jezika u Beogradu, ili drugom gradu u kojem živite, upišete kurs jezika.

Učenje stranog jezika će vam koristiti, čak i ako ne otputujete. Sigurno ste već pročitali da su istraživanja nedvosmisleno potvrdila – učenje jezika jača pamćenje, mišljenje i druge kognitivne sposobnosti, poboljšava kreativnost i uspešnost komunikacije, povećava šansu da dobijete bolji posao… Osobe koje govore više jezika ocenjuju se, čak, od strane drugih, kao atraktivnije i inteligentnije…

Ali, vratimo se putovanjima.

Ukoliko ne znate ni osnove jezika zemlje u koju putujete, velika je šansa da će vam problem predstavljati čak i tako jednostavne informacije kakve su putokazi, redovi vožnje, obaveštenja u prodavnicama…

Naručivanje jela u restoranu takođe će biti otežano ako ste nešto dalje od metropola, u kojima ugostitelji uglavnom imaju iskustva sa stranim turistima. Ovo uključuje i proveravanje računa. U manjim mestima pojedinih zemalja strance tretiraju sa “posebnom pažnjom”, pa je potrebno prekontrolisati račun i, možda, uložiti reklamaciju.

Slično prethodnom može vam se u pojedinim delovima sveta dogoditi sa taksistima, čak i češće nego u restoranima. Pokažete li da ne znate jezik i da se u novom gradu ne snalazite, produžiće turu i naplatiti vam je više.

Lokalni stanovnici uvek posebno cene turiste koji pokušavaju da komuniciraju na njihovom jeziku, i spremniji su da im pomognu. Što bolje jezik znate, ostavljate utisak da cenite njihovu zemlju, kulturu, običaje, istoriju… Sve ovo i kod vas stvara pozitivne emocije i dobro osećanje da se nalazite među prijateljima.

Izbor stranog jezika koji ćete početi ili nastaviti da učite zavisi od ličnih planova i preferencija. Ukoliko govorite koliko-toliko engleski, što je obično slučaj, raspitajte se da li ga koristi i lokalno stanovništvo u zemlji u koju planirate da putujete. Razmotrite bar jednu alternativu za putovanja po Evropi – nemački, francuski, italijanski, ruski, španski…

Odluka je, dakle, na vama, a vremena do sledećeg putovanja, verovatno, dovoljno. Iako su na tržištu prisutne brojne besplatne aplikacije za instant snalaženje, najbolje početne osnove, koje možete dalje nadograđivati po želji, stiču se sa predavačima jezika.