Bakin ručni rad u modernom stanu

Rukotvorine naših baka imaju emotivnu vrednost, zrače toplinom sećanja, a najčešće poseduju i specifične estetske kvalitete narodnog stvaralaštva i veština. Zašto onda ne biti sa njima u stalnom kontaktu, koristiti ih svakodnevno, ili ih samo izložiti u domu. Zaključak da starinskim rukotvorinama uz moderan nameštaj nije mesto – pogrešan je. Potrebno je samo pronaći način i imaćete potpuno originalan komad, koji se ne može pronaći u dizajn magazinima i prodavnicama. Evo nekoliko saveta.

rucni-rad-1

Ukoliko imate šareni ručno rađen pokrivač, ne morate prekriti čitav krevet u spavaćoj sobi – složite ga samo kao traku i položite u dnu kreveta, prekrivenog belim ili jednobojnim pokrivačem u neutralnoj nijansi. Isto važi i za omiljenu TV-fotelju u dnevnoj sobi.

Ako je ručni rad heklani rupičasti beli stolnjak, dobiće sasvim novi izgled ako ispod njega postavite komad narandžastog, intenzivno zelenog ili plavog platna. U zavisnosti od nameštaja možete da eksperimentišete, pa ispod stavite, na primer, tanak crni pliš i dobićete efektnu elegantnu kombinaciju. Biće sve još bolje ukoliko stolnjak ima geometrijske motive.

Mali komad ručnog rada, a obično su to šustikle, možete da – uramite i očakite na zid. Izaberite slobodno moderan ram i tamnu podlogu u boji, eksperimentišite spajajući naizgled nespojivo, i dobićete originalan primerak porodične istorije ispred kojeg će sigurno zastati svaki gost u vašem domu.

Na stari stočić u uglu ili ormarić u predsoblju stavite šustiklu, a zatim, preko nje, staklo. Ovo može biti  zanimljiv način da se komad nameštaja osveži, a održavanje je jednostavno.

rucni-rad-2

Napravite nekoliko identičnih jednobojnih jastučića, pa na samo jedan fiksirajte manji komad ručnog rada. Privući će pažnju kao interesantan detalj, a neče smetati.

Ukoliko ste vešti, možete sami fiksirati manju šustiklu na kartonski abažur presvučen tekstilom na stonoj lampi – važno je da se dekoracija uklopi, da je umerena i da je lampa diskretno postavljena, u uglu sobe, na primer.

Nešto od svega navedenog možda neće biti odgovarajuće za dnevnu, spavaću, dečiju sobu, kuhinju, predsoblje, ali hoće za garnituru sa boravak u dvorištu ili na terasi.

Postoji, dakle, mnogo načina da u postojeći enterijer uklopite heklani ili vezeni detalj, ili da, jednostavno, bakinom ručnom radu vratite funkciju kojoj je bio namenjen. Na vama je da procenite.

1 Comment