Bakin ručni rad u modernom stanu

Potrebno je samo malo kreativnosti i svaki komad ručnog rada pronaći će svoje mesto u moderno nameštenom stanu.

Rukotvorine naših baka imaju emotivnu vrednost, zrače toplinom sećanja, a najčešće poseduju i specifične estetske kvalitete narodnog stvaralaštva i veština. Zašto onda ne biti sa njima u stalnom kontaktu, koristiti ih svakodnevno, ili ih samo izložiti u domu. Zaključak da starinskim rukotvorinama uz moderan nameštaj nije mesto – pogrešan je. Potrebno je samo pronaći način i imaćete potpuno originalan komad, koji se ne može pronaći u dizajn magazinima i prodavnicama. Evo nekoliko saveta.

rucni-rad-1

Ukoliko imate šareni ručno rađen pokrivač, ne morate prekriti čitav krevet u spavaćoj sobi – složite ga samo kao traku i položite u dnu kreveta, prekrivenog belim ili jednobojnim pokrivačem u neutralnoj nijansi. Isto važi i za omiljenu TV-fotelju u dnevnoj sobi.

Ako je ručni rad heklani rupičasti beli stolnjak, dobiće sasvim novi izgled ako ispod njega postavite komad narandžastog, intenzivno zelenog ili plavog platna. U zavisnosti od nameštaja možete da eksperimentišete, pa ispod stavite, na primer, tanak crni pliš i dobićete efektnu elegantnu kombinaciju. Biće sve još bolje ukoliko stolnjak ima geometrijske motive.

Mali komad ručnog rada, a obično su to šustikle, možete da – uramite i očakite na zid. Izaberite slobodno moderan ram i tamnu podlogu u boji, eksperimentišite spajajući naizgled nespojivo, i dobićete originalan primerak porodične istorije ispred kojeg će sigurno zastati svaki gost u vašem domu.

Na stari stočić u uglu ili ormarić u predsoblju stavite šustiklu, a zatim, preko nje, staklo. Ovo može biti  zanimljiv način da se komad nameštaja osveži, a održavanje je jednostavno.

rucni-rad-2

Napravite nekoliko identičnih jednobojnih jastučića, pa na samo jedan fiksirajte manji komad ručnog rada. Privući će pažnju kao interesantan detalj, a neče smetati.

Ukoliko ste vešti, možete sami fiksirati manju šustiklu na kartonski abažur presvučen tekstilom na stonoj lampi – važno je da se dekoracija uklopi, da je umerena i da je lampa diskretno postavljena, u uglu sobe, na primer.

Nešto od svega navedenog možda neće biti odgovarajuće za dnevnu, spavaću, dečiju sobu, kuhinju, predsoblje, ali hoće za garnituru sa boravak u dvorištu ili na terasi.

Postoji, dakle, mnogo načina da u postojeći enterijer uklopite heklani ili vezeni detalj, ili da, jednostavno, bakinom ručnom radu vratite funkciju kojoj je bio namenjen. Na vama je da procenite.

Ostavi komentar

Email neće biti javno objavljen.


*