Housesitting – boravite besplatno

Zahvaljujući novim tehnologijama, ponuda i tražnja svih roba i usluga dobijaju donedavno nezamislive forme. Na ovaj način nastao je i housesitting – besplatan boravak u kućama koje vlasnici ustupaju na čuvanje i korišćenje.

Ukoliko ste, dakle, zabrinuti da će neko dok ste odsutni provaliti u vaš stan i odneti dragocenosti, možete da pronađete osobu ili porodicu spremnu da sa najvećom pažnjom boravi u kući i čuva je. I obrnuto, što je za srpsko tržište interesantnije – platite samo put i letujte besplatno.

housesitting kuca

Boravak može da podrazumeva različite obaveze, po želji vlasnika – čuvanje kućnog ljubimca, zalivanje cveća, održavanje bašte, detaljno čišćenje stana…

Housesitting je idealna varijanta za porodice kojima je potreban veći prostor, avanturiste koji žele da upoznaju mesta na kojima nisu planirali da budu i, naravno, osobe koje žele da sa što manje sredstava dožive nova iskustva. Ponuda je idealna i za putnike bez mnogo obaveza ili frilensere – ukoliko nisu vezani za jedno mesto poslovnim obavezama, mogu da se na ovaj način sele iz grada u grad i učine život neobičnim.

U housesitting ponudi može se pronaći mnogo toga – od seoskih domaćinstva do ekskluzivnih vila. Vlasnici kuća i stanova i oni zainteresovani da ih čuvaju nalaze se na specijalizovanim veb sajtovima, čiji broj raste.

Housesitting pravila

Prijava na sajt i članstvo u housesitting zajednici nisu besplatni.

housesitting vila

Zbog bezbednosti imovine vlasnika i strogog odabira osoba, moraju se poštovati pravila. Stanodavac i korisnik prave svoje profile, predstavljaju se detaljno, a zatim biraju jedni druge, upoznaju se putem skajpa… Vlasnik može tražiti i zvaničnu potvrdu od korisnika da nema kriminalnu prošlost, a dobro je imati i preporuke poslodavaca, komšija, uticajnih prijatelja ili članova porodice, koje su neka vrsta garancije. Zatim se detaljno ugovara sve – od plaćanja struje i drugih troškova, do korišćenja automobila i hrane iz zamrzivača.

I korisnik mora imati što više informacija o stanodavcu, njegovim porodičnim, i odnosima sa susedima, kako bi se izbegli eventualni problemi.