Pažnja, Pokémon Go…

Sigurno znate šta je Pokémon Go. Ipak, da objasnimo ukratko – vlasnici smartfona preuzimaju ovu aplikaciju besplatno i ona na ekrane njihovih telefona slici realnog sveta, prikazanog kamerom, dodaje virtuelnog Pokémona, sa zadatkom da ga uhvate, bore se protiv njega, treniraju ga.

Igrica koja, za razliku od dosadašnjih, podrazumeva kretanje, doživela je globalni bum. Paralelno, pojavila su se i prva upozorenja, vezana za bezbednost – sajber i onu u realnom svetu.

pokemon-go

Najpre realna…

U želji da uhvate Pokémona i obiđu sva potrebna mesta za veći uspeh u igrici, igrači gledaju u svoje ekrane gde je realnost proširena, a zapravo se kreću u stvarnoj – na primer po travnjacima, grobljima, privatnim dvorištima i drugim mestima gde je kretanje zabranjeno. Opasne situacije u saobraćaju i rizične lokacije gde se mogu zadobiti ozbiljne povrede zanemaruju se dok je pažnja usmerena na što bolji skor.

Pokémon Go sajber bezbednost

Stručnjaci upozoravaju i na potencijalne probleme kada je online bezbednost igrača u pitanju.

Najozbiljniji je činjenica da Google nalog postaje dostupan diveloperima igrice. Kompanija Niantic koja stoji iza projekta ne dozvoljava logovanje pomoću korisničkog imena – igrači se mogu prijaviti samo na servisima Pokémon.com i Google, ali kako je interesovanje ogromno prva opcija je privremeno onemogućena jer sajt nema kapacitet da obradi veliki broj novih zahteva.

Ostaje, dakle, Google.

Šta znači kada jednoj kompaniji date „full accesss“ odnosno potpuni pristup vašem Google nalogu? Stručnjaci Google-a upozoravaju svoje korisnike da se na ovaj korak odluče samo ako je aplikacija od najvišeg poverenja. U konkretnom slučaju, Niantic može da čita vaše mejlove, šalje mejlove u vaše ime, pristupa dokumentima u Google Drive-u, ima uvid u vašu istoriju pretraga i navigacija, GPS lokacije dok aplikaciju koristite i podatke o prodavnicama u blizini, zna vaš datum rođenja, IP adresu… Iako je normalno da aplikacije prikupljaju podatke koje zatim prodaju marketarima, čini se da je Niantic preterao.

pokemon 00

Suočena sa navedenim kritikama kompanija je za iOS verziju pustila apdejt, sa zahtevom za pristup samo osnovnim podacima – korisničkom imenu i G-mail adresi. Ukoliko koristite iOS, izlogujte se, instalirajte apdejt, a zatim se ponovo ulogujte.

Dobro je znati i sledeće.

Pokémon Go serveri prvih dana imali su problem da održe aktivnost pred naletom interesovanja, za zatim su, posle samo nekoliko dana, prvi put oboreni napadom za koji je odgovornost preuzela jedna hakerska grupa. Interesovanje svih za Pokémon Go je ogromno, pa i ovakve informacije treba pažljivo pratiti.