Rashladite stan bez klima uređaja

Razlozi za nekorišćenje klima uređaja u stanu su različiti – obično su materijalne prirode, ili su posledica stava i uverenja da “klima nije zdrava” i da “nije neophodna, pošto je ni generacije pre nas nisu imale”.

Često se, takođe, dogodi da se nađete na putovanju ili letovanju i budete prinuđeni da boravite u prostoru bez klima uređaja, pa i tada imajte jednostavne preporuke koje dajemo u vidu.

suncobran

Držite roletne spuštene i neprozirne zavese navučene. Oko 30% neželjene toplote dolazi kroz prozore, posebno ako su okrenuti prema jugu i zapadu. Dobra investicija su izolacione folije za stakla.

Obratite pažnju na unutrašnja vrata – u toku noći ili ranog jutra ih, ako ste u prilici, otvorite sva da bi rashlađen vazduh mogao da cirkuliše.

Postavite ispred ventilatora posude (na primer one sa širokim otvorom, koje korištite za mešenje), napunjene ledom. Testirajte položaj i pronađite najbolji ugao.

Koristite laganu, pamučnu, letnju posteljinu. Posebno je dobar jastuk punjen heljdom, koji se može naći i na našem tržištu. Ljuspice heljde prave između sebe prostor i ne dozvoljavaju da se toplota nastala od tela dugo zadrži.

“Starinski” klima uređaj

Prostor će najbolje rashladiti ventilator na plafonu koji se okreće u suprotnom smeru, pa pokušajte da nabavite takav i instalirate ga, ako je vaše trajno opredeljenje dom bez klima uređaja. Pomalo zanemareni ventilatori na plafonu veoma su mali potrošači električne energije, a dobri su i za ventilaciju tokom čitave godine.

ventilator

Uključite ventilatore i aspiratore u kuhinji i kupatilu – i oni odvode topao vazduh iz stana.

Fokusirajte se na temeraturu svog tela i rashladite ga adekvatnom garderobom, ukusnim ohlađenim napicima i hladnim oblogama na mestima gde obično osećate puls – najbolje na zglobu šake.

Postavite plastičnu flašu sa zaleđenom vodom u podnožju kreveta. Na tržištu se nalaze i specijalni jastuci za hlađenje.

U toku noći, kada temperatura padne, pored širom otvorenog prozora možete na neko vreme postaviti ventilator, kako bi se ubrzalo strujanje vazduha.

Zamenite sijalice fluorescentnim ili štedljivim – obične čak 90% energije troše na emitovanje toplote i greju okolni vazduh.

Ukoliko imate dvorište boravite uveče napolju i pripremite roštilj za večeru ili ručak za sledeći dan. Izbegnite kuvanje u stanu na sve načine.