Ikea uvodi robotizovan nameštaj

Svi koji žive u malim stanovima kroz koju godinu će moći da uživaju u robotizovanom nameštaju, koji će se prilagođavati njihovim potrebama. Prvi će imati priliku da ga testiraju stanovnici Hong Konga i Japana, što je i logčno, imajući u vidu gustu naseljenost i male stambene jedinice, na koje su prosečne porodice prisiljene.

Čitav sistem nosi ime Rognan i razvijen je u saradnji sa američkom start-ap kompanijom za proizvodnju i dizajn modernog nameštaja Ori Living.

U osnovi postavke je velika jedinica koja po izgledu podseća na plakar, sa mogućnošću da, kontrolisana od strane pulta sa senzorima, klizi sobom i, na primer, podeli privremeno jedan veći prostor na dva manja. “Plakar” je opremljen krevetom, radnim stolom, garniturom za sedenje… i sve se to može po potrebi izvući ili složiti.

Ori Living već poseduje robotizovanu platformu, a na nju se sada nadograđuju elementi iz Ikea kolekcije Platsa i, takođe Ikeine, Tradfri linije smart osvetljenja. Iz kompanije saopštavaju da Rognan sistem može da “uštedi” prosečno osam kvadreatnih metara životnog prostora, a oni koji žive u malim stanovima veoma dobro znaju šta to znači.

Umesto da se dalje ide na smanjivanje komada nameštaja, što se u pojedinim slučajevima pokazuje kao nepraktično, nameštaj se sada pravi tako da svojom funkcionalnošću zadovolji istovremeno svakodnevne potrebe za korišćenjem pojedinih elemenata, i korišćenjem prostora.

Ili, ukratko, kako kaže Seana Strawn iz Ikea razvojnog sektora – “Kad spavate nije vam potreban dvosed, a kad koristite regal ne treba vam krevet”.

U dvema navednim zemljama Dalekog istoka Rognan će biti u ponudi od sledeće (2020) godine.

Ono o čemu se još ne govori je cena ali, imajući u vidu poslovnu politiku kompanije, u Ikei će se sigurno truditi da troškove svedu na minimum.