Treba li vam antivirus za Android

Pitanje koje najčešće postavljaju korisnici mobilnih uređaja, telefona i tableta, koji rade pod Android operativnim sistemom je – da li treba da instaliram antivirus program.

Odgovor je logičan – pošto najveća imena antivirus softvera nude i svoje “mobilne verzije” – njihovo postojanje ima smisla. Za razliku od Apple uređaja, koji dozvoljavaju instaliranje aplikacija isključivo iz iOS App Store-a, Android će vam dozvoliti instaliranje APK fajlova iz nepouzdanih izvora. I u samoj Google Play Store “prodavnici” pravila nisu tako stroga, pa se događalo da se opasna aplikacija tu nađe. Iako je Google brzo povuče, šteta na telefonima onih koji su je instalirali ostaje.

Može vam se, takođe, destiti da, neoprezno, otvorite opasan e-mail ili oglas, pa je dobro da neki od antivirus programa bude tu. Evo, zato, spiska onih koji su se pokazali kao najpouzdaniji u najnovijim testiranjima, pa izaberite.

Bitdefender Mobile Security je u samom vrhu, slično kao verzija za Windows, pa ako možete da izdvojite nekoliko desetina evra godišnje za paket za sve svoje uređaje, bićete potpuno opušteni.

Sličnu ponudu ima Norton Mobile Security (ako želite samo da zaštitite mobilni uređaj platićete desetak evra godišnje).

Kaspersky Internet Security za Android košta manje od 10 evra u premijum verziji, u kojoj postoje opcije “pronađi telefon”, veb filteri, blokada poziva, zaštita od krađe… Besplatna verzija ima ograničena svojstva, a za dvadesetak evra godišnje možete zaštititi desktop i mobilne uređaje u paketu.

Evo i nekoliko besplatnih antivirus aplikacija za Android mobilne uređajeSophos Mobile Security, Avast Mobile Security, AVG Antivirus for Android, McAfee’s Mobile Security. Svaki program ima interesantne kombinacije bezbednosnih opcija i dodataka, pa je potrebno proveriti ih ponaosob.